Články / Názory Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Názory

         A     A     A

Svatý Ignác – mistr správné míry

Pátek, 25.11.2022
Roráty se svatým Ignácem: 1. neděle adventní (Mt 24,37–44) 27. 11. 2022

Pavel Ambros

Advent je čtyřtýdenní období příprav na Vánoce a zvýšeného očekávání konce času a konečného příchodu Ježíše Krista. Proto je plný symbolů a obrazů. Liší se od postní doby svojí podstatou: není obdobím pokání, ale radostného očekávání.

Jak můžeme být blízko druhým v době adventní a lépe prožívat přípravu na Vánoce? Ve Druhé poznámce na začátku Duchovních cvičení nám svatý Ignác dává radu, která nám může být velmi užitečná v každodenním životě. Ignác říká: buď druhému blízko tím, že se se stáváš tím, kdo se učí „věrně vysvětlit události (…) tak, že projde body jenom krátkým nebo shrnujícím vysvětlením“. Radí tomu, kdo doprovází a má pomáhat druhým, aby příliš netlačil na pilu při sdělování obsahu nebo způsobu modlitby. V každodenním životě – obvykle s dobrým úmyslem – chceme ostatním něco sdělit, něco, co považujeme za dobré, nebo dokonce dokonalé (jako by to byl univerzální lék na všechny druhy neduhů!). A někdy se stáváme nesnesitelnými v tomto chválení nebo vysvětlování nutnosti toho či onoho léku.

Ignác jasně upozorňuje: Stačí věrně vyprávět ... se stručným a výstižným komentářem toho, co chci sdělit. Ukazuje se nám charakteristický rys otce Ignáce z Loyoly – jak úžasně zná člověka. Ví, že člověk nepřijme za své, neosvojí si něco, co není stráveno, čeho se nedotkl, co jinými slovy nezažil. Proto nabádá, aby to byl křesťan sám, kdo zkoumá, hledá, objevuje, volá jménem. Naše míra, kterou poměřujeme druhé, nemusí být vždy mírou toho, s kým kráčím životem vstříc k Pánu. Čas se naplňuje, zrychluje, více na nás tlačí. Zároveň však platí, že moje měřítka nemusí pasovat na každého člověka. Můžeme a máme ukázat směr, několik nástrojů a nechat mu prostor k jeho vlastní tvořivosti. Tím naše doprovázení bude jemné a pevné jako Ignácovo. To neznamená, že druhého opustím nebo ho nevezmu pevněji za ruku, když to bude potřebovat.

Jak můžeme druhému pomoci prožít adventní očekávání? Ukazovat, že celý lidský život je očekáváním plného setkání s Bohem.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.7.2024 Umět bdít a správně číst znamení ve svém životě
19.7.2024 Opuštěný dobrý pastýř
13.7.2024 Jakoby neměl hlas tam, kde jej nechtějí slyšet
4.7.2024 Učitel vykonává dobrou práci pouze natolik, nakolik je zároveň otcem
28.6.2024 Naděje přesahující naději!



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil