Články / Názory Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Názory

         A     A     A

Ignác Loyola – muž žijící v přítomnosti a pod vlivem Ducha Svatého

Neděle, 18.12.2022
4. neděle adventní (Mt 1,18-24) 18. 12. 2022

Pavel Ambros

„Vlévej nám do duše svou milost, abychom stále hlouběji prožívali tajemství našeho vykoupení.“ Tajemství je vždy neseno osobní přítomností Ducha, který postupně promění vše, co člověk je a co člověk má.

Ignác Loyola mluví o Duchu Svatém jen velmi málo. Někdo by mohl říci: asi proto, že hovořit o něm nebylo v módě! Když se nyní díváme na jeho život, vidíme jasné známky toho, že přemýšlel, jednal a konal pod vlivem Ducha Svatého. Přítomnost Ducha u Ignáce vycházela z osobní zkušenosti Boží přítomnosti. „V něm totiž žijeme, hýbáme se a jsme.“ (Sk 17,28) Tehdy se setkáváme s Duchem kdekoli a kdykoli.

Ignác s důsledností sobě vlastní tuto skutečnost geniálně vyjádřil v průpravě k modlitbě. V ní nejde o uvědomění si sebe před Bohem, ale postavit sebe sama před Boží tvář. Prvním, nejdůležitějším a nepostradatelným krokem při setkání s Bohem je stát v Boží přítomnosti. „Vidět, jak stojím před Bohem.“ (DC 232) Vždyť je to Duch, kdo se v nás modlí, a když selháváme, modlí se za nás. Tady začíná každý úvod do modlitby. V modlitbě přítomnost neznamená dotýkat se nebo fyzicky vidět, ale vidět duchovními smysly. Není založena na pocitu něčeho nebo někoho.

Je to jistota víry, že se setkávám s osobním, živým a skutečným Bohem, který chce s člověkem mluvit přímo, který chce vést dialog lásky tváří v tvář. Kéž dovolí Stvořiteli jednat přímo se svým stvořením a stvoření se svým Stvořitelem a Pánem. Máme „nechat přímo jednat Stvořitele s tvorem a tvora se svým Stvořitelem a Pánem“. (DC 15). Je „mnohem lepší, aby se Stvořitel a Pán sám sděloval jemu oddané duši tím, že ji přivine ke své lásce“. (DC 15)

V době adventní se učíme čekat na Pána tím, že se cvičíme v modlitbě, vstupujeme do ní. Nestačí technika modlitby, modlitba roste důvěrností, vztahem k Pánu. Přípravné kroky pomáhají: spočívají v maximálním úsilí člověka, kterému však nepřikládá nejvyšší důležitost. V přípravné fázi prosíme, „aby všechny moje úmysly, jednání a skutky směřovaly čistě ke službě a chvále jeho božské Velebnosti“. (DC 46) Bez pomoci Ducha Svatého se nikdo nemůže modlit křesťansky. „Jenom pod vlivem Ducha Svatého může někdo říci: Ježíš je Pán.“ (1Kor 12,3). On nás učí modlit se. (Řím 8,26–27).

Obraťme pozornost ještě k jedné poznámce: „Hned, jakmile si vzpomenu, že je čas ke cvičení, představím si, dříve než začnu, kam jdu a před koho předstupuji.“ (DC 131) „Jeden nebo dva kroky před místem, na kterém chci nazírat nebo rozjímat, zůstanu po dobu Otčenáše stát, pozvednu svou mysl vzhůru a uvážím, jak se na mne Bůh, náš Pán, dívá apod.; provedu úkon úcty nebo pokoření.“ (DC 75)

I když o Duchu Svatém nepadne ani slovo, intuitivně cítíme, že právě On je podstatou modlitby. Je nehmotný, a přesto vše zahrnující. Zjevuje nám celou pravdu a přivádí nás k ní mnoha způsoby. Tak jako to udělal v životě otce Ignáce a tak jako to dělá v našich životech. Dopřejme si více času v době adventní k takovýmto přímým, ničím nenahraditelným setkáním v síle Ducha.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.7.2024 Umět bdít a správně číst znamení ve svém životě
19.7.2024 Opuštěný dobrý pastýř
13.7.2024 Jakoby neměl hlas tam, kde jej nechtějí slyšet
4.7.2024 Učitel vykonává dobrou práci pouze natolik, nakolik je zároveň otcem
28.6.2024 Naděje přesahující naději!



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil