Články / Články Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Spolupráce v řádu překračuje hranice provincií

Pátek, 24.10.2008
Zasedala Konference evropských provinciálů

Jan Regner

Ve španělském Madridu proběhlo od 16. do 22. října pravidelné zasedání Konference evropských provinciálů (CEP). Jednotliví delegáti diskutovali především o formaci mladých jezuitů a o výzvách intelektuálního apoštolátu v dnešní době. Mezi účastníky nechyběl ani představený českých jezuitů P. František Hylmar.


Plenární zasedání CEP se koná každý rok a třídennímu zasedání obvykle předchází jeden a půl dne trvající jednání ve skupinách tzv. ?asistencí?, které sdružují vždy několik provincií. V Evropě jsou v současné době takové asistence tři: západní, jižní a středovýchodní, do které spadá i česká provincie.

Zasedání zahájil předseda CEP Mark Rotsaert. Ten se ve svém projevu mimo jiné zmínil o nejvyšším grémiu řádu, které na začátku roku proběhlo v Římě, aby zvolilo nového generálního představeného a zamyslelo se nad současným směřováním řádu. Předseda CEP dále hovořil o formaci jezuitských scholastiků, prioritách Tovaryšstva a zvláště o intelektuálním apoštolátu, který je odpovědí na papežovo výslovné přání. Mezi nejdůležitějšími úkoly, které čekají v blízké budoucnosti jezuity v Evropě, Rotsaert jmenoval i restrukturalizaci provincií a spolupráci na mezinárodní úrovni v rámci evropských děl.

Poté se jednotliví delegáti pustili do práce. ?Hlavním cílem letošního setkání byla úprava a odhlasování dvou směrnic pro 11 společných evropských formačních domů,? uvádí provinciál František Hylmar. Kromě toho se účastníci zasedání zamýšleli nad působením členů řádu na vysokých školách, ale i v jiných projektech z oblasti intelektuálního apoštolátu. Diskutovali i nad výhledy této tradičně jezuitské domény do budoucna.

?Zasedání probíhalo podle tradičního vzoru, ale v obnoveném duchu 35. generální kongregace. Jako vždy se projednávala práce jezuitů v prostředí úřadů Evropské unie v Bruselu,? zdůrazňuje český provinciál. Podle jeho slov bylo představeno několik zajímavých jezuitských iniciativ. Mezi nimi bylo gymnazium Loyola v kosovském Prizrenu, které založil P. Happel teprve před třemi lety. Naopak dlouhou tradici má bruselský vysokoškolský institut Lumen vitae zaměřený na pastorální teologii a katechetiku, který se na setkání CEP také představil. Jako vždy byla příležitost i k inspirativním setkáním a pracovním rozhovorům v dvojicích nebo malých skupinách. ?V nich roste jednota a akceschopnost evropských jezuitů,? domnívá se František Hylmar.

V neděli dopoledne pak účastníky zasedání nadchl a povzbudil nový generální představený Adolfo Nicolás. Ten přítomné mimo jiné informoval o nově jmenovaném provinciálovi Rumunska a o tom, že začínají práce na reorganizaci ústředí řádu. ?Hovořilo se i o postavení jezuitů v Rusku. Poprvé se představil delegát pro sociální apoštolát v Evropě, který mapuje a koordinuje rozmanitou sociální činnost od dělnických kněží ve Francii po pomoc africkým přistěhovalcům v oblasti Středozemního moře,? zmiňuje český provinciál další významné body jednání. Účastníci se dohodli na tom, že bude v blízké době jmenován i delegát pro společné domy, kde se vzdělávají mladí jezuité. A když skončila oficiální část zasedání, setkali se ještě ?zástupci provinciálů Evropy se svými partnery z Afriky, aby projednali možnosti spolupráce, podpory a pomoci,? dokresluje provinciál Hylmar nabitou agendu madridského setkání.

Představený českých jezuitů osobně pokládá za nejvíce obohacující živé a inspirativní vystoupení otce generála Nicoláse. Ten přítomné provinciály vyzval, aby měli tvůrčího ducha, vytvářeli si prostor pro reflexi a dívali se na svět duchovníma očima. Zároveň je nabádal, aby se nebáli změn, aby dokázali opustit staré věci a otevírat nové cesty. Provinciál Hylmar zároveň oceňuje fakt, že ?na různých místech Evropy a světa žijí jezuité z dobrého ducha 35. generální kongregace,? který nejen že neslábne, ale dokonce přináší první ovoce. Tím je podle hlavy českých jezuitů především to, že spolupráce uvnitř řádu už dávno překračuje hranice jezuitských provincií.


Fotogalerie z plenárního zasedání CEP v Madridu ZDE


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil