Články / V médiích Dnes je 23. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Podnětná studie o českém jezuitovi Karlu Říhovi

Úterý, 24.1.2023
od tří slovenských autorů

Pavel Ambros

V loňském roce byl v mezinárodním časopise Religions (vydávaný portálem Multidisciplinary Digital Publishing Institute se sídlem v Ženevě) publikován rozsáhlý článek Metafyzika a mystika: mystické aspekty a prvky v díle českého myslitele Karla Říhy tří slovenských autorů: Martina Vaška, Andrey Blaščíkové, Rastislava Němce.


Je známo, že český jezuita (1923–2016) navázal na myšlení Maurice Blondela. Chtěl rozšířit a prohloubit základy transcendentální filozofie. Vnímal možnosti nové metafyziky, která by se ustavila teprve v triadickém způsobu myšlení – poznání, chtění, bytí. Původně se domníval, že základní filozofickou teorií je teorie morálního obrácení. Podle autorů Říha chápal událost mravní konverze jako mystický obrat, proměnu, v níž nacházíme sami sebe tím, že se realizujeme v oddanosti druhým. V této proměně dosahuje svého cíle snaha o metafyziku, která je založena na mezilidských vztazích. Metafyzika odstraňuje sama sebe a začleňuje se do teologie. Teologie nakonec dochází k závěru, že pravda není v naší moci, ale chce se nás zmocnit. Podle něj často ani nevíme, kam nás vede a co po nás bude chtít. Ale přece jen můžeme budoucnosti důvěřovat.

Autoři říkají: „V jeho díle (…) můžeme nepochybně spatřovat mystické aspekty a prvky. Mystická zkušenost je integrována do jeho díla, které z této zkušenosti vychází. V homilii při pohřební mši za otce Říhu jsme mohli slyšet, že se mu podařilo uchopit a prožít svou první mystickou zkušenost z mládí stejně jako další mystické zážitky, například setkání s živým Bohem. Pro něj to byl Bůh křesťanské víry, tradice jeho rodičů, sousedů a církve vůbec. Důležitou inspirací pro něj byla Blondelova filozofie jednání, která podle Říhy vychází ze základní intuice, že svobodné rozhodnutí otevírá prostor pro novou zkušenost, nebo – jinak řečeno – podle níž se jednání a kontemplace vzájemně podmiňují. To odpovídá chápání pravdy – na rozdíl od abstraktní harmonie rozumu a věci Blondel staví konkrétní harmonii mysli a života.“

Připomeňme, že otec Karel Říha zemřel v pondělí 13. června 2016 v kroměřížské nemocnici Milosrdných sester svatého Vincence de Paul ve věku devadesáti tří let. Pochován je na Svatém Hostýně.


Foto: Alena Rousová.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.10.2024 Mystický koridor
3.7.2024 Duchovní cvičení v běžném dni
23.4.2024 Ježíš
19.6.2023 Zapal svět
16.6.2023 Zlatá nit



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil