Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Vietnamský jezuita mezi thajskou mládeží

Středa, 8.2.2023
Thajsko. Otec Pham Ngo Hoang Dung SJ, ve svém okolí známý jako Dzung, je mladý vietnamský jezuitský kněz, který aktivně působí v thajském regionu. Před svým kněžským svěcením měl za sebou již tři roky zapojení do apoštolské práce jezuitů a komunitního života v Thajsku. Loni na podzim se vrátil stejně dynamický jako vždy. Setkali jsme se s ním v duchovním centru Seven Fountains a zeptali jsme se ho, co ho přivedlo do Thajska.


Být misionářem

Poté, co jsem dokončil filozofická studia ve Vietnamu, jsem byl poslán do Thajska na tři roky apoštolské práce. Během svého působení zde jsem vnímal, že chci být misionářem. Díky thajským lidem jsem se cítil vítán, zejména mladými lidmi. Vycházel jsem s nimi dobře. Navíc mě jezuitská komunita velmi podporuje a dává mi šanci se učit a růst. Jedním slovem, láska thajského lidu mě přivedla ke službě v Thajsku. Jako mladému knězi zde tichá modlitba, péče komunity a úsměvy na tvářích mládeže podnítily mou vášeň pracovat, doprovázet je a být s nimi.

Kaplan pro všechny

Jsem katolický kněz a univerzitní kaplan, ale své úsilí nevěnuji pouze katolickým studentům. Přijímám všechny studenty jiných náboženství, jako je buddhismus a animismus. Všichni jsou vítáni, aby se zapojili do našich aktivit. Většina studentů naší sítě pochází z domorodých skupin, jako jsou Karen, Akha, Hmong, Lahu a Thai Yay. Naše aktivity mají různé cíle: vedou studenty k opravdovým přátelstvím (např. sportovní den), umožňují jim sdílet lásku s chudými (zejména o Vánocích a na Den dětí) a dávají jim nástroje k budování jejich duchovního života (čas modlitby a projekt „Duchovní cvičení na cestě“).

Abych byl transparentní, mohl bych dodat, že jsem si všiml, že mládež v Thajsku se nyní o náboženství příliš nestará. Například účast na mši se nezdá být jejich prioritou. Náboženské aktivity jako takové je nezajímají. Vede nás to být kreativní a nabízet různé způsoby, jak podpořit jejich duchovní růst. V tomto kontextu thajští jezuité důvěřují ve službu mládeži a zde v komunitě Seven Fountains jsou naši mladí kněží posláni, aby na plný úvazek pracovali s mládeží. Je to povzbudivé.

Zvláštní péče o studenty v nouzi

Další z mých povinností je být ředitelem projektu Sponzorský fond. Je to podnik vytvořený jezuitskou komunitou Seven Fountains. Otec Miguel, který je regionálním představeným Thajska, ho zahájil s cizinci žijícími v Thajsku v roce 1997. V průběhu let se rozrostl a nyní pomáhá studentům, od mateřských škol až po univerzitní úroveň, na několika místech po celém severu Thajska. Nabízíme částečná stipendia, např. až padesát procent školného, školní uniformy, knihy a školní potřeby.

Příjemci jsou vybíráni podle jejich ekonomických podmínek a chuti studovat. Podpoříme je, pokud jsou opravdu chudí a projevují velkou ochotu učit se. Kromě toho zakládáme něco nového: fórum, které pomáhá stipendistům a jejich sponzorům setkávat se, včetně návštěv vesnic a škol.

Pro zítřejší vůdce

Když se zamyslím nad svou rolí jezuitského kněze mezi studenty – hlavně těmi, kteří navštěvují univerzitu – myslím si, že největší potřeba thajské mládeže je setkat se s dobrým vůdcem a najít otevřený prostor, kde mohou dosáhnout štěstí a smyslu svého života. Snažím se být tímto dobrým vůdcem. Znamená to pečovat o ně a umožnit jim zapojit se, učit se a růst.

Vůdce musí být dostatečně trpělivý, aby je doprovázel a odpustil jim, když udělají chyby. Činnosti by měly být dobře organizovány s jasným účelem a měly by vzbudit zájem o zapojení. V rámci možností je zde prostor pro mladé lidi, aby byli mezi organizátory každé aktivity. Tímto způsobem se učí být vůdci zítřka.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
27.6.2024 Sedm principů pro rozvoj venkova
6.6.2024 Život jezuitů v Turecku
29.5.2024 Jezuité koupili dům v Bagdádu
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil