Články / Články Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben

Pátek, 31.3.2023
Krátké úvahy jezuitského teologa P. Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Úmysl papeže: za kulturu nenásilí – Modleme se za větší rozšíření kultury nenásilí tím, že se státy i občané budou stále méně uchylovat ke zbraním.

Ničivé zbraně se probouzejí k životu již agresivním jazykem a negativním viděním světa. Nezapomeňme: zárodky konfliktů máme sami ve svých rukou! Je to každý z nás, kdo nesmí podlehnout netečnosti a pohodlnému mlčení. Zvláště důležité je to, co předáváme dalším generacím. Když mladým lidem nabízíme nespočet výkladů dějin s tím, že si každý může vybrat, co se mu zlíbí, nejedná se o svobodu volby, ale o nedostatek vyhraněného rozlišování. Ani izolované hodnoty nepostačí, daleko důležitější je jejich vztahové uspořádání. Když začneme dávat přednost úspěchu před (křesťanskými) ctnostmi, vždy se do našeho srdce prolomí zášť, závist a nepřejícnost.

Jestliže nežijeme z tichého světa Boží milosti, který v nás zápasí o naši lidskou důstojnost, postupně se naše tvář může stát karikaturou, maskou, za níž je skryta stvůra, která se neštítí ničeho. Stále platí: „Není-li Boha, může člověk všechno.“ (F. M. Dostojevskij) Kultura nenásilí není slabost, když si uvědomíme celou hloubku smyslu zasvěcení nás samotných i celého světa Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. Kultura nenásilí roste u zdroje pokoje! Připomínejme si častěji slova zasvěcení z loňského roku: „Věříme, že skrze tvé Srdce se znovu vrátí mír. Tobě proto zasvěcujeme budoucnost celé lidské rodiny, potřeby a očekávání lidí, úzkosti i naděje světa.“

Národní úmysl: za duchovní povolání – Modleme se za ty, které Pán volá ke kněžství a zasvěcenému životu, aby měli odvahu vydat se za ním cestou následování.

Zdá se, že obecný pocit lidí dnešní doby je plný vyčkávání. Nejistoty nám svazují ruce i srdce, abychom se nemohli podívat s důvěrou do budoucnosti. I „učedníci měli ze strachu zavřeny dveře“. (Jan 20,19) A najednou promluví Pán, aby nás pozval k dvojímu: čekat na jeho slávu i vyjít mu vstříc. Máme projít tímto pozemským životem způsobem, na jehož konci čeká jeho náruč. Čekat se musíme učit. Ale můžeme objevit pro sebe nabídku Pánova Srdce: Můžeš více. Můžeš čekat ještě jinak. Můžeme v tom či onom způsobu duchovního povolání druhým pomáhat. Nenechme se ničím připravit „o schopnost umožňovat druhým mít velké sny, tvořit nové cesty a nový životní styl“. (papež František) K vyšším věcem jsme se narodili!

Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.

Videoposelství papeže Františka k modlitebním úmyslům můžete shlédnout ZDE.

8


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
1.10.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na říjen
6.9.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
30.8.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na září
6.8.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
31.7.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na srpen



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil