Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Výročí úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ

Čtvrtek, 13.4.2023
Velehrad. V neděli 16. dubna uběhne přesně třináct let od úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ. Jeho osobnost, dílo a odkaz si připomeneme slavením mše svaté v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje na Velehradě v 15 hodin. Mši svatou bude sloužit P. Pavel Ambros SJ.


Ve velikonočním oktávu se můžeme inspirovat slovy kardinála Špidlíka: „Může mít člověk podíl na životě Božím? Bůh a člověk jsou přece dvě bytosti tak docela odlišné. Odpovědí na tuto otázku je osoba Ježíše Krista, vtěleného Boha, bohočlověka. V něm se ten dvojí život, božský a lidský, spojily v jednu jedinou osobu. My pak můžeme na tomto nevypověditelném tajemství mít podíl jen skrze něho a v něm, nakolik se s Ježíšem ztotožníme, nakolik jeho život bude v nás. V něm se musíme znovu narodit, s ním musíme umřít, abychom s ním znovu vstali k životu. Bude tedy naše vzkříšení podobné jeho zmrtvýchvstání? Jaké bylo?

Rozhodně bylo reálné. Na to dává evangelium výslovný důraz. Apoštolové se mohou Krista dotýkat a on s nimi pojí, aby dokázal, že tu nejde jen o zjevení nějakého ducha (Lk 24, 36 násl.). Přesto však není tato realita stejná jako je skutečnost tohoto světa. Před jeho smrtí viděli Krista všichni, i jeho nepřátelé. Po zmrtvýchvstání se zjevil jen svým přátelům, a i těm musel nejdříve otevřít oči (srv. Lk 24, 30). Můžeme si zmrtvýchvstání Kristovo představit? Můžeme je pochopit? Jistě, ale jenom v tom stupni, v jakém nám Kristus otevře oči, v jakém se nám zjeví. Nedivme se, že nevěřícím se tato pravidla jeví jako zdroj pochybností, zatímco svatí o nich stále rozjímali a byla jim zdrojem naděje a posily v utrpení a smrti.“ (P. Tomáš Špidlík, Ve službě slova, cyklus B)

Plakát je ZDE.

(pam)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
2.4.2024 Výročí úmrtí kardinála Špidlíka
11.11.2022 Papež František o otci Špidlíkovi
5.10.2020 Vzpomínka u sarkofágu kardinála Špidlíka
15.4.2020 Výstava o životě kardinála Tomáše Špidlíka SJ na Velehradě
20.2.2020 Duchovní den v Boskovicích



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil