Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Šest důvodů, proč se stát jezuitou

Pondělí, 24.4.2023
Otec Andrew Laguna je členem Tovaryšstva Ježíšova čtrnáct let a patří do západní provincie USA. Je zodpovědný za pastoraci povolání. Níže uvádí šest hlavních důvodů, proč být jezuitou.


Toužíte zakoušet celoživotní růst

Být jezuitou znamená být mužem poslání. V jádru je naše charisma o disponibilitě, tedy o ochotě jít pro větší slávu Boží, kamkoli je to nejvíce potřeba. To přirozeně znamená, že se dostanete do situací, ve kterých jste nikdy předtím nebyli. Během své formace jsem měl poslání, ve kterých jsem se naučil novým dovednostem, od výuky Písma pro druháky v San Franciscu až po doprovázení migrantů v Latinské Americe. Pro tyto zkušenosti jsem jistě lepším člověkem, stejně jako lepším knězem.

Rádi poznáváte nové lidi

Než jsem začal řeholní život, byl můj svět relativně malý. Vyrostl jsem na předměstí v jižní Kalifornii a každý, koho jsem znal a měl rád, byl vzdálen do jedné hodiny autem. Vstup k jezuitům mi rozšířil obzory. S každým novým úkolem, ať už šlo o studium nebo apoštolskou práci, jsem potkával nové jezuity, kolegy, studenty, farníky a přátele. V tomto okamžiku svého života mohu říci, že jsem požehnán tím, že mám skvělou síť podpůrných vztahů, která zahrnuje více států a zemí.

Toužíte poznávat nové kultury a místa

Jezuité jsou mezinárodním řádem, což znamená, že nás najdete ve většině zemí. Není neobvyklé, že získáváme formační zkušenosti v zahraničí, a přestože může být náročné žít mimo rodnou vlast, zjistil jsem, že je to také hluboce obohacující. A není nad to modlit se a cítit se jako doma s bratry jezuity, které jste nikdy předtím nepotkali, v zemi, kterou jste dosud nikdy nenavštívili.

Toužíte žít ve společenství bratrů, které vám přináší radost a je pro vás výzvou

Nikdy jsem nevyrůstal s rodnými bratry, ačkoli jsem měl úžasné sestry, a vždy jsem toužil po zkušenosti bratrství. Nyní mám čtrnáct tisíc bratrů jezuitů po celém světě, a tak mi Bůh svým způsobem dal, co jsem chtěl. Svatý Ignác od počátku chtěl, abychom tento život žili jako společníci, jako přátelé v Pánu. Není pochyb o tom, že život v komunitě může být někdy křížem, ale je to také místo, kde prožívám velkou lásku a radost.

Toužíte doprovázet lidi na duchovní cestě

Podle našich raných dokumentů a dopisů je primárním cílem Tovaryšstva Ježíšova pomáhat duším, tedy přibližovat druhé k Bohu. Jako jezuita jsem mohl doprovázet druhé způsobem, který byl hluboce životodárný. Pro mě není větší útěchy než pomáhat druhým přiblížit se k Ježíši. Pokud i vám to přináší radost, pak možná máte povolání k jezuitům.

Milujete Ježíše a chcete být jeho společníkem

To je hlavní důvod, proč se stát jezuitou. Kristus volá každého z nás jménem a prostřednictvím duchovních cvičení si každý jezuita vytváří hluboké osobní přátelství s Pánem. Ze všech darů, které mi tento život dal, jsem nejvíce vděčný za svůj vztah k Ježíši, který každý den podporuje a oživuje mé povolání.

Toto je mých šest hlavních důvodů a jiný jezuita by pravděpodobně nabídl další. Ale pokud cítíte, jak Duch při čtení těchto textů hýbe vaším srdcem, pak možná máte povolání být bratrem nebo knězem v Tovaryšstvu Ježíšově.

O jezuitském povolání se dovíte více na webu Jezuitou dnes.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.7.2024 Ke zdravému jezuitskému životnímu stylu
23.6.2024 Víkend pro zájemce o jezuitský řád
19.6.2024 Třetí probace je to, co si její účastníci dávají navzájem
10.6.2024 Péče o mladé a nová duchovní povolání
28.5.2024 Slovenští jezuité prosili o nová povolání



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil