Články / V médiích Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Na slovíčko s Josefem Koláčkem

Středa, 12.11.2008
Bývalý vedoucí české sekce Vatikánského rozhlasu vzpomíná v Katolickém týdeníku

Redakce Jesuit.cz

V čísle 45/2008 Katolického týdeníku vyšel rozhovor Moniky Vývodové s dlouholetým vedoucím české sekce Vatikánského rozhlasu P. Josefem Koláčkem. Ten letos oslavil své 79. narozeniny a 60. výročí od vstupu do jezuitského řádu. Známý redaktor a autor řady komentářů, odborných statí, historických knih a překladů byl v roce 1950 spolu s ostatními řádovými spolubratry deportován do internačních klášterů. "Po celý svůj život pak nepřestal bojovat proti zvůli komunismu," stojí v úvodu do rozhovoru, který si čtenáři nyní mohou přečíst i na internetových stránkách katolického periodika.


Muž, kterého věrní posluchači Vatikánského rozhlasu mohli pravidelně každý den slyšet již od sedmdesátých let, vypráví o svém vstupu do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova, zatčení a práci v PTP. Se čtenáři se podělil i o vzpomínky na to, jak bylo v této době těžké studovat teologii. "Knihy jsme si pochopitelně půjčovali, ale každý styk, i ten náhodný, byl sledován a zaznamenáván StB," vzpomíná Koláček.

Zmiňuje se i o atmosféře Pražského jara, kdy přijal jáhenské a kněžské svěcení. "To vše se odehrálo v obyčejné místnosti jedné holky, s kterou jsem takzvaně měl chodit," směje se vysloužilý jezuita. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy dostal povolení k výjezdu do Salzburgu pod záminkou, že jede na výstavu jednoho z přátel, a vydal se na studia do Innsbrucku. Tam ho navštívil provinciál František Šilhan a požádal ho, aby "omladil tým ve Vatikánském rozhlase". Po stáži ve vídeňské ÖRF přijel na začátku října 1970 do Věčného města, kde působí dodnes.

Kontakty Josefa Koláčka s domovem byly tehdy minimální, zprávy dostával oklikou a spolupracoval především s jezuity z Holandska, Německa a Rakouska. Mezi nejsilnější momenty řadí zvolení mladého krakovského kardinála Wojtyły papežem. S ním se setkal později několikrát i osobně.


Celý rozhovor si lze přečíst ZDE.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
12.2.2021 Devadesát let Vatikánského rozhlasu očima střední a východní Evropy
9.7.2018 Dokumentární cyklus Léta letí k andělům o P. Josefu Koláčkovi SJ
7.5.2018 Spuštěna česká verze Vatican News
25.2.2016 Na rovinu
22.2.2016 Změny ve vedení Vatikánského rozhlasu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil