Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Program Noci kostelů na dvoře jezuitské rezidence

Středa, 7.6.2023
Praha. Farnost svatého Štěpána na Novém Městě pozvala návštěvníky 2. června na tři místa: do farního kostela svatého Štěpána, do kostela svatého Ignáce a na dvůr přilehlé jezuitské rezidence, kde probíhaly aktivity pro děti. O těch nyní něco bližšího.


V rámci příprav na dvoře vyrostl oblíbený polystyrenový kostelík se zvonicí, který pojme několik dospělých lidí. V něm byl naznačený obvyklý inventář; nejnápadnější byla okna s „vitrážemi“ nejznámějších českých i dalších světců. Při rozhovoru s ukrajinskou maminkou a synem pravoslavného vyznání byli styčným bodem svatí Cyril a Metoděj. Na stole vně kostela byly ke zhlédnutí skutečné liturgické předměty, oděvy a knihy s ochotným vysvětlením, co se jak používá. Další stůl posloužil k názornému seznámení s biblí. Rybu a kříž jako znamení křesťanů děti mohly pochopit a zároveň si je vyrobit. Procesí postav na zahradní zdi vedlo k zamyšlení, proč chodíme do kostela a co je křest. Novinkou bylo zdobení vitráží, které se po rozsvícení v tmavém prostoru ukázaly v plné kráse. Všechna stanoviště propojovala hra, kdy děti dostaly za správné odpovědi kódy, pomocí kterých nakonec vyluštily tajenku. Hravým doplněním bylo házení kroužků na kužely a bublifuk.

Pomocníci se „vyzbrojili“ tričky připravenými pro tuto příležitost. Zapojili se nejen dospělí, ale ve velké míře i mládež. „Cítila jsem se nejistě, když jsem vstupovala do rozhovoru o křtu s dětmi, o nichž jsem nic nevěděla. Ale poměrně brzy se poznalo, kdo z nich chodí do kostela. Překvapivě dobré znalosti měly i děti nepokřtěné; domnívám se, že asi chodí do církevní školy. Zvládnout úkoly ke zjištění tajenky jsme pomohli i mongoloidní holčičce či ukrajinskému chlapci, pro kterého byla čeština trochu náročná. Mou radostí byl delší rozhovor s člověkem hledajícím svou cestu víry. Díky šikovné mamince s dcerou jsme měli nejen kostel skutečný a polystyrénový, ale také další, zcela chutný,“ sdělila své dojmy jedna z pomocnic.

Program, který všichni dostali do rukou, zval na srpnový příměstský tábor, hry s výlety a výtvarnou činnost ve vnitřních prostorách, na další farní aktivity.


Foto krátce před zahájením: Alena Rousová.
Další fotografie jsou ZDE.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.8.2023 Ze slavnosti svatého Ignáce v pražském jezuitském kostele
16.4.2023 Jak se modlit s Písmem svatým
2.3.2023 Pomoc Ukrajině v aktuální situaci
27.12.2022 Poutní slavnost v pražském kostele svatého Štěpána
24.10.2022 Živé dějiny církve



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil