Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Víkend v jítravské Narnii

Středa, 26.11.2008
Jítrava. Víkend nazvaný ?Hurá do Narnie? prožily od 14. do 16. listopadu na faře v Jítravě všichni žáci školy Nativity. Program pro ně připravil tým včele s Janou Brejchovou, Václavem Brejchou, Jaroslavou Johnovou a Nikolou Alžbětou Peckovou.


Z Děčína se účastníci na Jítravu vydali v pátek po 17. hodině. Ještě před večeří si děti zahrály seznamovací hry. ?Například měly za úkol nakreslit sebe a k obrázku napsat o sobě jeden pravdivý a nepravdivý výrok,? vysvětluje Jana Brejchová pravidla hry, která měla své vyvrcholení až v neděli. Po večeři následovala projekce prvních 20 minut filmu ?Letopisy Narnie? s cílem uvést děti do tématu celého pobytu. Stejně jako čtyři děti z příběhu, Lucinka, Zuzka, Petr a Edmund, se nyní žáci školy Nativity ocitly v Narnii. Ukázka končila místem, kdy se Lucka během hry na schovávanou dostala ze skříně do jiného světa, ocitla se v zasněženém lese a spatřila lucernu. Po ukázce si proto si děti zahrály na schovávanou a poté šly hledat vchod do Narnie. Musely najít poznávací znamení lucernu.

?Vycházíme z fary směrem k Bílým kamenům, zvaným též ?Sloní hřbety?. Za svitu měsíce jsou vidět již z dálky, přicházíme blíže. V úzkém průchodu mezi skalami je zavěšen rám s bílou látkou - a za ní? svítí lucerna. Jsme na místě. Úkolem je projít rámem a podívat se na chvíli do Narnie. Po průchodu mělo každé z dětí říci, jak si představuje Narnii a jak by mohl pokračovat příběh,? vypráví o průběhu hry Jana Brejchová, jedna z hlavních organizátorek akce. Teprve pak se všichni vrátili zpět na jítravskou faru, aby se odpočinkem připravili na další den.

V sobotu po snídani pokračovalo promítání dalšího dílu Letopisů - ?Prince Kaspiana?. Děti se tak opět dostaly do Narnie, ale mezitím v této zemi uplynulo 1000 let. ?Mnohé se změnilo. Narnie se snaží zmocnit Telmaríni, potomci lidí. Navíc se ztratil roh královny Zuzany ? děti mají za úkol pomoci ho najít,? popisuje téma další části hry Jana Brejchová. Děti tedy vyrazily zpět ke vchodu do Narnie, tentokrát mezi břízkami u Bílých kamenů. Rámem, na kterém visel zvonek, musely ovšem projít tak, aby se zvonek nerozezněl. V Narnii pak bylo třeba postavit příbytky pro tamější zvířata. Pak se strhl boj mezi Narniány a Telmaríny. Jednotlivá družstva se snažila vybojovat části zprávy o tom, kde je možné najít roh královny Zuzany. Jednotliví hráči se však nesměli nechat chytit Telmaríny.

Pak se děti pomocí luku učily lovit divoké prase. Následovalo opékání ?špekáčkovského úlovku? a po jídle bylo třeba ještě zahnat ?chladné a větrné počasí teplým čajem a hrou na schovávanou,? dodává Jana Brejchová. Zatímco děti skládaly z jednotlivých částí zprávu o tom, získat roh královny Zuzany, objevila se u Bílých kamenů náhle čarodějnice, která ho hlídala. Nakonec ale děti roh získaly. Pak je uvítal profesor Kornélius, který si s nimi ještě před večeří zahrál šachy. Po večeři byla projekce závěrečné části příběhu o princi Kaspianovi. Pak už večer pokračoval v duchu oslavy nalezení ztraceného rohu. Slavnostní hostinu doplnil i tanec polonézy. Prostor byl i pro vzájemné sdílení různých životních zážitků.



V neděli bylo třeba hned po snídani začít balit. Dopoledne ještě děti čekalo hodnocení, zakončení hry a ?hodina zpěvu? ? příprava písní na bohoslužbu. Po obědě byla akce zakončena mší svatou, kterou slavil P. Josef Horehleď. Po ní už byl čas jen na společné foto, malou svačinu a odjezd.

Další akce je už naplánována na advent: 30. listopadu od 14 hodin se bude ve Starých Křešicích konat adventní putování ?Od adventu k Vánocům?, na které jsou zvány všechny děti do 10 let i se svými rodiči. Tuto akci připravují děti ze školy Nativity v Křešicích ve spolupráci se svými učiteli, rodiči a Sdružením Nativity. Součástí adventního putování jsou krátká zastavení v podobě soutěží pro děti, které nakonec vyvrcholí u společného ohně.


Zdroj: Nativity.cz

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.5.2020 Jezuité hledají ředitele či ředitelku Křesťanské základní školy Nativity v Děčíně
27.3.2018 Výstava žáků školy Nativity podpoří projekt Světlo pro svět
11.4.2017 V děčínském zámku vystoupily pěvecké sbory jezuitských škol
17.1.2016 Spolupracovníci a přátelé školy Nativity spolu povečeřeli
22.12.2013 Ve škole Nativity se konaly netradiční adventní trhy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil