Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Centrum Teilharda de Chardina bylo slavnostně otevřeno

Úterý, 1.8.2023
Plateau de Saclay. V květnu roku 2021 jsme vás informovali o záměru vybudovat nedaleko Paříže Centrum Teilharda de Chardina, což se stalo skutečností.


Centrum Teilharda de Chardina otevřelo své brány na Plateau de Saclay, kde žije třicet tisíc studentů a více než dvanáct tisíc pedagogických a výzkumných pracovníků. Třídenní inaugurace od 2. do 4. června byla příležitostí pozvat všechny, kterým je Centrum Teilharda Chardina určeno: studenty, profesory a výzkumné pracovníky, lidi žijící v okolí, dárce i další zájemce.

Otec provinciál François Boëdec zdůraznil, že „Centrum Teilharda de Chardina je hluboce v souladu s apoštolskými intuicemi Tovaryšstva Ježíšova: přítomnost mezi studenty, učiteli a výzkumnými pracovníky, nikoli odtělesněným způsobem nebo podle jednoduchého modelu duchovní správy, ale různými způsoby sladěna s realitami a otázkami, které se týkají zejména našich současníků, převážně s ohledem na vědu a techniku. Místo, které má být místem života, křižovatky, výměn a oslav.“

Pařížský arcibiskup Laurent Ulrich poukázal zejména na přínos Pierra Teilharda de Chardina, který se „nebál předávat toto jiskřivé poznání dál budováním mostu mezi břehy víry a vědy, křesťanským zjevením a hmotou, aniž by popíral cokoli z každého z těchto oborů“. Biskup z Évry Michel Pansard se vrátil k fázím projektu a uvedl různé účastníky, kteří se podíleli na realizaci centra. „Místo, kde se vědecký a technický svět může setkat a vést dialog se spiritualitou. Místo pomoci aktérům tohoto světa, těmto mužům a ženám obývaným otázkami po smyslu...“

Nakonec architekt centra Jean-Marie Duthilleul představil charakteristiky čtyřpatrové budovy o ploše tisíc šest set metrů čtverečních, která je navržena z materiálů šetrných k životnímu prostředí. Zejména chtěl vybudovat kuželovou kapli, bez rohů, s kruhovým půdorysem, symbolizující nekonečnou Kristovu dobrotu.

V návaznosti na tyto projevy vedl vědecký výbor Centra zahajovací konferenci na téma „Jaké poučení pro dnešek? Můžeme prosadit myšlenku pokroku?“ Více než tři sta lidí se 3. června zúčastnilo dne otevřených dveří, který zahrnoval prohlídku prostor, workshopy a výstavu o Pierru Teilhardu de Chardinovi.

Mše s vysvěcením kaple Notre-Dame de la Sagesse (Naší Paní Moudrosti) se konala 4. června. Po ní otec provinciál vyslal čtyři jezuity s posláním věnovat se studentům škol na Plateau de Saclay.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / France.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.10.2024 Collegio Bellarmino slaví sedmdesát pět let existence
23.9.2024 Otec generál na zahájení akademického roku Facultés Loyola Paris
10.9.2024 Nový rektor Papežské univerzity Comillas uveden do úřadu
26.8.2024 Biolog P. Savarimuthu Ignacimuthu SJ
13.6.2024 Sto padesáté výročí Univerzity svatého Josefa v Bejrútu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil