Články / Dokumenty Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Dokumenty

         A     A     A

Otec generál vyjádřil solidaritu jezuitům středoamerické provincie

Úterý, 22.8.2023
Dopis provinciálovi P. Josému Cuestovi SJ ze dne 17. srpna 2023

Alena Rousová

Vážený otče provinciále,

s velkým překvapením a ještě větší bolestí kvůli dopadu na mládež a všechny obyvatele Nikaraguy jsem přijal zprávu o nespravedlivém opatření, kdy byl zabaven a zkonfiskován majetek Středoamerické univerzity (UCA) v Manague, institucemi, které tvoří současný vládní režim v Nikaragui.

Rád bych vám v této době vyjádřil svou solidaritu a solidaritu celého Tovaryšstva Ježíšova s vámi, se středoamerickou provincií a se vší prací, kterou UCA, její ředitelé, její učitelé a administrativní pracovníci vykonávají od jejích počátků v roce 1960, a zejména v těchto několika posledních letech, kdy došlo k významnému pokroku ve zrání univerzity ve službách národa.

Služba UCA byla vždy v souladu s posláním Tovaryšstva Ježíšova a katolické církve. Hájit věc spravedlnosti a pravdy. Prosazovat právo myslet a právo na otevřené, demokratické a svobodné vzdělání. Být ve prospěch společnosti oddaný kvalitě vzdělání a ochraně práv a životů nejvíce znevýhodněných. Svědčí o tom všechna národní a mezinárodní ocenění, která UCA za těchto šedesát tři let obdržela.

Víme, že všechna obvinění vznesená proti UCA jsou naprosto nepravdivá a nepodložená. Dále bylo odepřeno právo na legitimní obhajobu. Spravedlivý proces – s nestrannou justicí – by odhalil pravdu o celém spiknutí, které vláda vede od protestů mládeže v roce 2018 proti UCA, proti mnoha dalším dílům katolické církve a proti tisícům institucí občanské společnosti s cílem je udusit, uzavřít nebo si je přivlastnit. Podobnými pomluvami také pobouřili práva tolika lidí, jejich pověst, životy a majetek.

Připojuji se k volání po zrušení a nápravě tohoto soudního opatření proti UCA, zastavení agrese vlády proti ní a jejím členům a otevření cest dialogu na základě pravdy, svobody a práva na kvalitní vzdělání pro mladé lidi a pro všechny lidi v Nikaragui.

Zde platí slova naší 36. generální kongregace věnovaná těm, kdo pracují v hraničních situacích a v situacích pronásledování, aby bránili pravdu: „Nejste sami, jste součástí apoštolského těla, jehož jedinou útěchou má být Syn ve svém utrpení i ve své slávě.“ ... „Přátelství nás shromažďuje jako přátele v Pánu a vyzývá nás, abychom milovali a sloužili ve všem spolu s tolika dalšími přáteli, se kterými spolupracujeme, oslavujeme, komunikujeme. Tváří v tvář obrovským výzvám, a dokonce i zdánlivým neúspěchům si stále troufáme snít o tom, že s nimi vytvoříme jiný svět, protože známe Toho, jehož síla, která v nás působí, dokáže nekonečně víc, než si můžeme přát nebo si představit (Ef 3, 20). A tak pevně stojíme, obuti k pohotové službě šířit evangelium pokoje (Ef 6,15).

Ještě jednou, a zvláště v tomto okamžiku kříže, tím, že zůstávám věrný Ježíši Nazaretskému, znovu zdůrazňuji svou podporu a podporu celého Tovaryšstva Ježíšova poslání, které uskutečňuje středoamerická provincie v UCA v Managui. Zůstávám ve spojení s vámi, se všemi našimi jezuitskými společníky a se všemi, s nimiž sdílíme poslání a kteří vložili srdce, duši a život do toho, aby umožnili to, čím je UCA dnes, a riskují, aby tak mohla pokračovat k větší slávě Boží.

S naší plnou důvěrou v Něj a v jeho pravdu, která nás osvobozuje

Arturo Sosa SJ, generální představený


Zdroj/Foto: jesuits.global.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
20.3.2024 Ekumenická bohoslužba při druhém výročí války na Ukrajině
28.2.2024 Pomoc ukrajinským uprchlíkům
22.2.2024 Výstava Křesťanský demokrat JUDr. Bedřich Hostička
18.10.2023 Sběr zimního vybavení
28.8.2023 Neodůvodněná agrese proti jezuitům v Nikaragui pokračuje



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil