Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Bridelius znovu ožil v Kutné Hoře

Čtvrtek, 4.12.2008
Kutná Hora. Na konci listopadu nedaleko od monumentální kutnohorské jezuitské koleje se uskutečnil projekt Bridelius a Kutná Hora. Příležitostí k tomu bylo 350. výročí od vydání kancionálu Jesličky českého barokního básníka Fridricha Bridelia SJ, který položil svůj život při ošetřování nemocných morem při epidemii roku 1680. Hlavním bodem programu byla mezioborová konference Fridrich Bridelius SJ ? stále nový a neznámý, nechyběly ovšem ani další doprovodné kulturní a duchovní akce.


Po slavnostním zahájení ve čtvrtek 27. listopadu v 17 hodin se v klášterním kostele Nejsvětějšího Srdce Páně konala vernisáž panelové výstavy ?Jezuité na Kutnohorsku v období baroka?, kterou připravil kutnohorský Státní okresní archiv. Večer v 19.00 pak v chrámu sv. Jakuba proběhl koncert ?Stará česká duchovní píseň ve varhanní hudbě čtyř staletí?, na němž účinkoval pěvecký sbor kutnohorské ZUŠ a mnichovský varhaník Martin Poruba.

O den později hostil refektář kláštera řádu sv. Voršily první část mezioborové konference. Večer v 18.00 předsedal královéhradecký biskup Dominik Duka v chrámu sv. Barbory zádušní mši za Fridricha Bridelia a jeho spolubratry. Hudebně bohoslužbu doprovázela Michnova Missa pro defunctis (sólisté, sbor Notre Dame Týnského chrámu v Praze, soubor barokních nástrojů, dirigent Marek Štryncl), o promluvu se postaral představený českých jezuitů František Hylmar. Po bohoslužbě provinciál požehnal původní pamětní desku z roku 1701 věnovanou Bridelovi a dalším obětem morové epidemie, která byla nedávno pietně umístěna na zdi u hlavního vchodu do chrámu sv. Barbory.

Sobota 29. listopadu byla ještě ve znamení konference ?Fridrich Bridelius SJ ? stále nový a neznámý?, tentokrát v prostorách církevního gymnázia. Svůj příspěvek ?Jezuitské misie v barokních Čechách? přednesl i jezuita Petr Havlíček. Večer v 19 hodin zazněl v chrámu sv. Jana Nepomuckého další koncert nazvaný ?Jesličky Staré Nové Písničky?, který připravil Michael Pospíšil a Ritornello.

V neděli, poslední listopadový den, se ráno v 7 hod. v kostele Matky Boží Na Náměti konaly ?Rorate dne nedělního? a o dvě hodiny později v chrámu sv. Jakuba mše svatá z První neděle adventní, při které bylo provedeno písňové ordinarium a proprium z vícehlasých kancionálů 17. století (Čáslavská chrámová schola, žesťové kvarteto, pěvecký sbor a komorní orchestr Vox Bohemica z Českého Brodu, dirigent Tomáš Charvát). Kostel sv. Jana Nepomuckého byl pak v 11 hodin na chvíli jevištěm pro jezuitskou školskou hru Costis sive Catharis Partheno-Martyr Alexandrina v provedení divadelního souboru Lauriger. Odpoledne ve 14 hodin se ještě na církevním gymnáziu sv. Voršily promítal film režiséra Otakára Schmidta o jezuitském řádu ?Nejsme andělé, jen děláme jejich práci?.

O hladký průběh akce se postaral čtyřčlenný přípravný mezioborový tým: iniciátorka uspořádání konference a vydání kritické edice Jesliček, literární historička Marie Škarpová, jazykovědec Pavel Kosek, muzikolog Tomáš Slavický a hudební pedagožka Petra Bělohlávková. Na vydání brožury k akci se spolupodílel ještě Petr Havlíček SJ, Magdaléna Jacková, Michael Pospíšil, Jana Vaněčková a grafický designér Viktor Sunek.

Cesta k úspěšné realizaci

Členka přípravného týmu a organizátorka Petra Bělohlávková naznačuje, že realizaci projektu Bridelius a Kutná Hora předcházela souhra mnoha faktorů, událostí a setkání. Podrobnosti o jezuitském misionáři a básníku se poprvé dozvěděla asi před 7 lety od P. Františka Skřivánka, děkana Římskokatolické farnosti v Golčově Jeníkově. Tam Bridel poslední léta svého života žil v jezuitské rezidenci (dnešní faře) a působil jako lidový misionář. Ale projekt byl nakonec oproti původnímu plánu umístěn do Kutné Hory, kde Bridel zemřel. Tam jsou ostatně jeho ostatky dosud uloženy v řádové hrobce chrámu sv. Barbory.

Uplynulými čtyřmi dny však projekt Bridelius nekončí. Přípravný tým, který na celé akci dva roky intenzivně pracoval, nyní chystá vydání kritické edice Jesliček. Ve spolupráci se Státním okresním archivem Kutná Hora se připravuje i vydání sborníku příspěvků z konference.

?Projekt byl nejen připomenutím Bridelovy osobnosti a jeho díla, ale specifickým kulturně vzdělávacím a duchovním příspěvkem pro kutnohorský a čáslavský region,? hodnotí přínos akce Petra Bělohlávková. ?Chtěla bych proto poděkovat mnoha dobrovolníkům i institucím, které jsme přizvali ke spolupráci a bez jejichž pomoci a podpory by realizace projektu nebyla možná, a ocenit zvláště jejich velkou vstřícnost.?

V rámci projektu se objevily i akce skutečně ojedinělé. Patřil mezi ně čtvrteční koncert Stará česká duchovní píseň ve varhanní hudbě čtyř staletí. Posluchači mohli například vyslechnout ?střídající se? interprety. Děti kutnohorské ZUŠ na přední kruchtě přednesly nejprve původní latinskou píseň bez doprovodu, následoval stejný nápěv s textem české duchovní písně a nakonec zaznělo stejné téma na velkých svatojakubských varhanách v podání Martina Poruby v improvizaci nebo ve skladbách J. S. Bacha, Petra Ebena a jiných autorů.

?Tuto koncepci vytvořil Tomáš Slavický; je obdivuhodná a v rámci koncertů varhanní hudby skutečně ojedinělá,? chválí práci kolegy Petra Bělohlávková. Výjimečná byla ostatně i sama koncepce celého projektu. Písně, o kterých se teoreticky diskutovalo na konferenci, následně zaznívaly ?naživo? při koncertech či bohoslužbách.

Pořadatelé si nemohou na nezájem veřejnosti stěžovat. Například páteční requiem zcela zaplnilo gotický chrám sv. Barbory. Podobně tomu bylo při nedělní bohoslužbě v chrámu sv. Jakuba, kdy až sedmdesát zpěváků a muzikantů zaplnilo i kůr.


Více informací o projektu: www.bridelius-jeslicky.cz. Více o osobnosti Bedřicha Bridela lze nalézt v rubrice významné osobnosti.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.3.2021 Jezuitský týden v Remeši
3.12.2018 Slovenský biblista P. Peter Dubovský SJ bude přednášet v Praze
28.11.2018 Konference o církevních osobnostech v historii Československa
26.11.2018 Konference o cyrilometodějské tradici se uskuteční ve Starém Městě
19.11.2018 V Olomouci proběhne III. konference o evangelizaci



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil