Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Otec generál navštívil jihoafrickou provincii

Čtvrtek, 21.12.2023
Jižní Afrika. Dny od 8. do 18. prosince strávil P. generál Arturo Sosa SJ v jihoafrické jezuitské provincii. Program těchto dní začal v Malawi, pokračoval v Mosambiku.


V Mosambiku P. Sosa navštívil farnost v Lifidzi a střední školu Ignáce z Loyoly (Escola Secundaria Inácio de Loyola) v Nsaladzi. Vypravil se také do Chapotery, která se nachází asi šest kilometrů od misie Lifidzi na severu diecéze Tete. Toto místo se proslavilo ve spojení se dvěma jezuitskými mučedníky, kteří jsou známí jako „mučedníci z Chapotery“. Proces jejich blahořečení probíhá. Pro generálního představeného to byla příležitost podrobněji poznat příběh dvou jezuitských spolubratrů Joãa de Deus Gonçalvese Kamtedzy z Mosambiku a Silvia Alvese Moreiry z Portugalska, jejichž smrt se datuje 30. října 1985 a došlo k ní v Chapoteře.

„Mučedníci z Chapotery“ byli zabiti v souvislosti s občanskou válkou, která více než patnáct let ničila Mosambik. Dlouhý a krvavý konflikt mezi vládnoucí stranou FRELIMO (Fronta za osvobození Mosambiku) a povstaleckou skupinou RENAMO (Mosambický národní odpor) způsobil obrovské množství škod a utrpení, včetně vysídlení milionů lidí a úmrtí stovek tisíc lidí. Křesťanské komunity nebyly ušetřeny trýznivých dopadů války.

Dne 20. listopadu 2021 – o třicet šest let později – svatyně Nossa Senhora de Conceição v diecézi Tete zažila pro místní církev historickou událost: zahájení procesu blahořečení obou kněží. Od ledna 2022 do června 2023 vedla komise jmenovaná biskupem Domem Diamantinem Guapo Antunesem z Tete rozhovory s jednotlivci, kteří jsou současníky obou jezuitů. Svědectví těchto lidí poskytlo hlubší pohled na jejich život a mučednictví. Dalším krokem v procesu blahořečení je předání shromážděných informací zástupci Apoštolské nunciatury v Mosambiku biskupu Paulu Anthonymu, který je následně předá vatikánskému Dikasteriu pro svatořečení k dalšímu zkoumání.

Otec João se narodil 8. března 1930 v Angonii v provincii Tete, v roce 1948 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova a 15. srpna 1964 byl vysvěcen na kněze v misii Lifidzi. Jeho oddanost evangelizaci svého lidu ho přivedla na různá místa, včetně Msaladzi, Fonte Boa a Satémwa, kde plně přijal kulturu, jazyk a spiritualitu místních komunit. V roce 1983 se přestěhoval do Chapotery, kde pokračoval v poskytování pastorační péče misiím Lifidzi a Chabwalo.

Otec Silvio se narodil 16. dubna 1941 v portugalském Riu Meão-Vila da Feira a v roce 1952 vstoupil k jezuitům. Po studiích teologie na Katolické univerzitě v Lisabonu v letech 1968 až 1972 byl vysvěcen na kněze v Covilhã dne 30. července 1972. Otec Moreira poté zahájil svou misijní cestu po diecézi Tete, nejprve pracoval v semináři Zóbuè a později ve farnosti Matundo. V roce 1981 se přestěhoval do Maputa, kde sloužil především ve farnosti Amparo v Matole. V září 1984 se vrátil do diecéze Tete a převzal povinnosti v Satemwa, misii Fonte Boa a nakonec misii Lifidzi.

Otec João působil v Angónii, zatímco P. Silvio byl učitelem v diecézním semináři v Zóbuè. V roce 1984 se dostali oba kněží do Chapotery, odkud začali svou misijní činnost na celém území bývalé misie Lifidzi.

Misie Lifidzi byla založena 2. ledna 1909. Její první kněží se vydali na misii vzdělávat místní komunity a také je evangelizovat. Velkým úspěchem byla stavba kostela Akufa adzaua (mrtví vstanou), který byl slavnostně otevřen 7. prosince 1959. Kromě toho jezuitský tým stavěl rezidenci pro kněze a sestry a také porodnici. Bohužel v roce 1979 byla misie opuštěna.

V současné době jsou v komunitě v Lifidzi tři kněží. Farnost se může pochlubit asi 37 560 katolíky s 26 stanicemi a 84 komunitami. Chabwalo má 17 300 katolíků s 12 stanicemi a 23 komunitami. Kromě pastorační práce se komunita Lifidzi angažuje v podpoře zemědělství, aby pomohla komunitě stát se soběstačnou. Do budoucna se dokonce plánuje znovuotevření kanálu, který kdysi dávno vybudovali jezuité, aby pomohli překonat problémy se zavlažováním.

Pro generálního představeného Tovaryšstva Ježíšova jsou tyto návštěvy míst, kde byla současně podporována evangelizace a rozvoj, vždy příležitostí k povzbuzení spolubratrů a jejich spolupracovníků. Nejvyšší dar vlastního života v mučednictví je také zdrojem síly pro jeho vlastní službu.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.6.2024 Mladí lidé podněcují péči o společný domov
27.5.2024 Otec generál navštívil Maltu a Rumunsko
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil