Články / Články Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Velkolepý je vesmír a malicherné naše sváry

Pondělí, 19.1.2009
Mezinárodní rok astronomie zahájen v pařížském sídle UNESCO

Pavel Gábor

OSN prohlásila rok 2009 Mezinárodním rokem astronomie (IYA). V tomto roce tomu totiž bude 400 let, co Galileo Galilei použil k astronomickému pozorování dalekohled. Poprvé v dějinách tak na nebe pohlédlo oko vyzbrojené technikou. Tato událost se právem považuje za okamžik zrodu moderní astronomie.


Proč však Mezinárodní astronomická unie (IAU) přišla s iniciativou IYA? Chce tak samozřejmě upozornit na význam astronomie, ale nejen to. Organizátoři si stanovili mnohem náročnější cíl - stimulovat každého jednotlivce na této planetě, aby se během roku 2009 alespoň jednou zahleděl na nebe a na chvilku se zamyslel nad svým místem ve vesmíru.

Astronomové chtějí se všemi pozemšťany sdílet úžas z pohledu na noční oblohu. Věří, že chvilka kontemplace může člověka vést k pochopení, jak velkolepý je náš vesmír a jak malicherné jsou naše pozemské sváry.

Měl jsem to štěstí, že jsem se jako jeden ze tří zástupců Vatikánu zúčastnil slavnostního zahájení IYA v pařížském sídle UNESCO spolu s 800 astronomy ze 140 zemí celého světa. Kromě vynikajících odborných přednášek a mnoha milých setkáních se starými i novými známými na mě nejvíce zapůsobil právě cíl IYA, který velmi výmluvně vyjádřila řada řečníků, v čele s Catherine Cesarsky, předsedkyní IAU. Nebylo by to nádherné, kdyby se alespoň částečně tento cíl naplnil a rozmanité akce pořádané v rámci IYA přivedly nejrůznější lidi na celém světě k zamyšlení nad naším místem ve vesmíru?

Krásné bylo svědectví Kevina Govendera, ředitele Jihoafrického velkého dalekohledu. "Hrozí-li někde ve slumu, že napětí přeroste v násilí," říkává politikům tento mladý muž, který sám pochází z nuzných poměrů, "neposílejte tam policii; zkuste to nejprve s astronomy."

Možná si řeknete, že astronomové jsou nepraktičtí snílkové, kteří hledí jen na oblohu, pozemským věcem nerozumějí a teď se ještě bláhově domnívají, že pro své třeštění nadchnou normální lidi. Musím připomenout, že přírodní vědy v čele s historicky první z nich, astronomií, zvláště za posledních 400 radikálně změnily nejen náš pohled na svět a na naše místo v něm, ale skrze techniku naprosto proměnily svět. Stačí připomenout, že kosmický výzkum vedl k vývoji řady nových materiálů a technologií, které dnes slouží prakticky v každé domácnosti, a to i v těch nejchudších vesničkách třetího světa.

Telekomunikační technologie, osobní počítače, internet - to vše, co tak překotně mění náš každodenní život, je výslednicí cyklu výzkum-vývoj-výroba (základní výzkum vede k vývoji nových materiálů a technologií, které nacházejí své aplikace ve spotřebním zboží).

Současná krize ve finančnictví je, jak připomenula francouzská ministryně školství a vědy, novou pobídkou k větší podpoře základního výzkumu. Jedině země, kde se dělá špičková věda, mohou z dlouhodobého hlediska v globální ekonomice obstát.

Astronomie snad více než ostatní vědy přirozeně vede ke kontemplaci. Z toho plyne její veliká schopnost zaujmout i malé děti a jednoduché lidi. Astronomie tak může mladé motivovat. Řada akcí v rámci IYA se pokusí probudit a prohloubit zájem o přírodní vědy a techniku.

Vatikán a jeho observatoř se do tohoto snažení zapojí dosti intenzivně. Ve Vatikánských muzeích bude instalována výstava o astronomii, Papežská akademie věd spolu s Vatikánskou observatoří pořádá konferenci. Vatikánské nakladatelství vydává novou knihu. Svatý otec byl jednou z prvních hlav států, která veřejně a opakovaně mluví o IYA (21. 12. 2008 a 6. 1. 2009).

Nezbývá než nám všem popřát úspěšný nový Mezinárodní rok astronomie.


Přečtěte si ohlédnutí Jiřího Grygara za Zahajovací ceremonií Mezinárodního roku astronomie 2009


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.3.2024 Univerzitní kaplani se sešli na Maltě
18.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
14.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
6.3.2024 Nová jezuitská škola v Marseille
8.2.2024 Pařížské Centre Sèvres má nový název



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil