Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuita ve vězení

Úterý, 7.5.2024
Zakopane. Otec Stanisław Majcher SJ náleží do komunity exercičního domu v Zakopaném a slouží jako kaplan ve věznici v Nowém Wiśniczi. V rámci své služby pořádá formační setkání pro vězně. Jedno z nich se konalo 20. dubna a zúčastnilo se ho několik desítek vězňů a několik dobrovolníků z Krakova, Lodže, Rzeszowa, Zywiec, Nowy Sacz, Lachowic a Gdaňska.


Hlavním tématem setkání byla samota a izolace v každodenním životě. Stojí za zmínku, že vězni neprožívají osamělost v klasickém slova smyslu, protože jsou obklopeni spoluvězni. Otázkou však bylo, jak překonat pocit izolace, který prožívají uvnitř.

Otec Stanisław Majcher zahájil setkání rozhovorem o vnější a vnitřní svobodě a uvedl téma. Poté byly vězňům předloženy úryvky z Písma svatého o osamělosti, aby problémy prozkoumali na průsečíku spirituality a psychologie, přičemž rozlišovali mezi osamělostí a izolací. Další dvě prezentace sestávaly z výpovědí dobrovolníků, kteří se podělili o to, jak se vyrovnávají s izolací doma i ve svém profesním životě.

V kontextu hovoru o rozsahu izolace v profesionální práci zmínil dobrovolník svou zkušenost s duchovními cvičeními, kde se ticho ústraní dotklo jeho nitra a vědomí. To vedlo k touze promluvit si se svým spolupracovníkem o jejich uzavřeném přístupu. Výsledkem rozhovoru bylo duchovní a životní probuzení pro spolupracovníka, který z tohoto stavu vyšel jako změněný člověk. Klíčem k překonání izolace je vztah s Bohem a následně budování sebe sama na cestě s Bohem k druhému člověku.

Bylo také poukázáno na to, že svatý Ignác z Loyoly v Duchovních cvičeních napsal: „Čím více se duše odloučí od všech přátel a od veškerých časných starostí, tím více se může přibližovat ke svému Stvořiteli a Pánu a sjednotit se s Ním.“


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Poland.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.6.2024 Hlasy naděje
25.6.2024 Univerzita ve Fairfieldu se zapojila do měsíce jezuitských služeb
1.5.2024 Služba chudým a bezdomovcům v Detroitu
16.4.2024 Setkání evropské Jezuitské služby uprchlíkům v Bukurešti
19.3.2024 Byl jsi tam?



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil