Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Tiraně bylo slavnostně otevřeno kulturní centrum a knihovna

Úterý, 11.6.2024
Albánie. V rámci své návštěvy Albánie v první polovině května generální představený Tovaryšstva Ježíšova P. Arturo Sosa slavnostně otevřel nové kulturní centrum farnosti Nejsvětějšího srdce v Tiraně.


„Projekt, na který se léta čekalo a který se konečně naplňuje, vznikl z potřeby mít vedle kostela prostory na pastorační a společenské aktivity,“
vysvětlil představený P. Zef Bisha. V roce 1939, kdy byl kostel postaven, již jezuité plánovali centrum kulturního a společenského života, k realizaci však kvůli vypuknutí války nedošlo.

„Církev se nachází v srdci Tirany,“ řekl, „rychle se rozrůstajícího města, které se z tří set padesáti tisíc obyvatel v roce 1991 rozrostlo na dnešní více než milion. To představuje více než čtvrtinu obyvatel Tirany, z nichž patnáct procent jsou katolíci. Kostel navštěvují i lidé jiných vyznání.“

Mnozí z nich byli přítomni. Velký význam měla přítomnost a jednota náboženských vůdců: albánského imáma, světového představitele Bektášíji, některých ortodoxních a evangelických křesťanů, spolu s několika zástupci komunity. Uskutečnilo se soukromé setkání s tiranským arcibiskupem Arjanem Dodajem a poté proběhl obřad.

„Dnes je velká slavnost,“ řekl otec Zef, „nejen pro nás, ale i pro celé město, protože bude mít nové centrum společenské, kulturní a duchovní formace a nové architektonické dílo, řekl bych umělecké dílo, které zkrášlí a zhodnotí ulice Kavaji. Děkujeme Bohu za vnímavosti tolika dobrodinců a podporovatelů.“

Centrum je pojmenované po otci Giuseppem Valentinim, který byl jedním z předních odborníků na albánský jazyk a kulturu. Jeho cílem je být místem, kde se lidé mohou setkávat „k podpoře dialogu mezi sekulárním myšlením a hodnotami křesťanské tradice, k výchově univerzitních studentů s otevřeným a kritickým duchem, k vytvoření soudržnějšího farního společenství a naslouchání těm, kteří potřebují materiální či psychologickou pomoc nebo hledají ochranu před různými formami zneužívání“.

Dům má dvě nadzemní podlaží, půdorys ve tvaru písmene L, vnitřní nádvoří ústí ke kostelu. Má podobné architektonické řešení jako kostel.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Albania.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.1.2024 Dialog s islámem v Ankaře
21.9.2023 Nové objevy ohledně ukrývání Židů během druhé světové války
23.3.2023 Svědectví tureckého jezuity P. Antuana Ilgita, který zažil únorové zemětřesení
12.1.2023 Alianční týden modliteb za jednotu křesťanů
24.2.2022 Náboženství a politika v muslimských společnostech



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil