Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Sto padesáté výročí Univerzity svatého Josefa v Bejrútu

Čtvrtek, 13.6.2024
Bejrút. Během ceremonie, na níž se sešlo více než sedm set lidí v amfiteátru Pierra Y. AbouKhatera v kampusu humanitních věd, oznámila Univerzita svatého Josefa v Bejrútu (University Saint-Joseph, USJ) dne 30. dubna dvě velké události: zahájení aktivit ke sto padesátému výročí akademického působení, které je významným přínosem pro společnost na frankofonním území, a podepsání dohody o vytvoření Univerzity svatého Josefa–Pobřeží slonoviny (University Saint-Joseph–Côte d'Ivoire, USJ-CI), která poskytne příležitost ke kvalitnímu vysokoškolskému vzdělání v duchu otevřenosti pro všechny.


Publikum bylo složeno z četných zástupců libanonského státu, ale i diplomatického a akademického sboru, početné delegace z Pobřeží slonoviny, dárců, absolventů, přátel, studentů a zaměstnanců USJ.

Generální sekretářka USJ profesorka Nadine Riachi ve svém úvodním slovu hovořila o pocitech hrdosti a optimismu, které doprovázejí tuto událost. Marketingový a komunikační poradce Naji Boulos podtrhl důležitost této ceremonie a zdůraznil historické vazby mezi Libanonem a Pobřežím slonoviny, zejména díky frankofonnímu světu a přítomnosti dynamické komunity Pobřeží slonoviny libanonského původu v této oblasti Afriky.

Ceremoniál také prostřednictvím videí vyzdvihl úspěchy USJ a zároveň vzdal hold těm, kteří přispěli k výstavbě a udržitelnosti univerzity od roku 1875. Inspirativní projevy a svědectví, které zdůrazňovaly klíčovou roli USJ v rozvoji vzdělávání, výzkumu a libanonské společnosti, byly předneseny osobnostmi, jako je rektor USJ profesor Salim Daccache SJ, ministr mládeže a tělovýchovy Georges Kallas, ministr školství a vysokého školství Abbas al-Halabi, stejně jako prominentní členové univerzitní komunity: prezident rady USJ Joe Saddi, prezident Federace asociací absolventů USJ Christian Makary a zástupci studentů Hala Dalloul a Marc Chalhoub.

Při této příležitosti předal rektor medaili ke sto padesátému výročí přítomným ministrům.

Druhá část programu se nesla ve znamení partnerství USJ-CI. Prorektorka pro mezinárodní záležitosti na USJ profesorka Carla Eddé sledovala genezi projektu USJ-CI. Generální ředitel polikliniky Farah a také generální ředitel Akademie věd Pobřeží slonoviny dr. Oualid Zahreddine ocenil nasazení USJ sloužit lidem v Libanonu a brzy i na Pobřeží slonoviny, čímž vyjádřil svou náklonnost k oběma zemím, se kterými ho váže životní pouto.

Regionální ředitelka Agence universitaire de la Francophonie (AUF) Jeana-Noëla Baléa také zdůraznila význam USJ v libanonském vzdělávacím a vědeckém systému a ve frankofonním univerzitním světě a slíbila pozornost AUF rozvoji USJ-CI.

Profesor Salim Daccache hovořil o mnoha úspěších univerzity a prohlásil, že nadcházející otevření USJ-CI bude mezníkem v historii USJ. Vamara Touré jako zástupce ministra vysokého školství a vědeckého výzkumu Pobřeží slonoviny poděkoval USJ za přijetí a zapojení do tohoto projektu a zdůraznil roli vzdělávání při rozvoji trvalých vztahů mezi oběma zeměmi.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Lebanon.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.10.2024 Collegio Bellarmino slaví sedmdesát pět let existence
23.9.2024 Otec generál na zahájení akademického roku Facultés Loyola Paris
10.9.2024 Nový rektor Papežské univerzity Comillas uveden do úřadu
26.8.2024 Biolog P. Savarimuthu Ignacimuthu SJ
3.6.2024 Jezuitský týden v Bruselu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil