Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Pestré aktivity brněnských studentů

Úterý, 3.2.2009
Brno. U příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna, se v Galerii Studentském centru brněnského VKH uskutečnila vernisáž výstavy fotografií Tomáše Heczka Auschwitz - Birkenau. Výstava zároveň připomněla mezinárodní setkání mladých lidí v Osvětimi, které loňského roku uspořádala Komunita Sant´Egidio. Podtitulem setkání bylo Osvětim - pamět Evropy: vidět, slyšet, nezapomenout.


?Výstavu pořádáme proto, aby na Osvětim nezapomněli ani ti, kdo ji osobně nenavštívili,? prohlásila organizátorka Lenka Češková. Fotografie budou v sále SC vystaveny do 16. února. Další vernisáž se bude konat o den později.

Studentský kaplan Josef Stuchlý SJ vystoupil 28. ledna v pořadu Noční cukrárna na radiu Prohlas. Vysílání připravili Zuzana Vykouřilová a Radek Habáň. Tématem byla jezuitská spiritualita, ale dotazy mohli klást prostřednictvím SMS zpráv i posluchači.

Ekumenická modlitba v rámci Celosvětového týdne modliteb za jednotu křesťanů se uskutečnila v úterý 20. ledna v kostele na Křenové. Celý kostel osvětlovaly svíčky a uprostřed byla vystavena ikona Ježíše Krista, znázorněného jako přítele všech mladých. ?Společně jsme mohli prožít modlitbu, meditaci, zpěvy i chvíle ticha, odevzdat Pánu své prosby i díky," podělil se jeden z účastníků o své zážitky na stránkách brněnského VKH. ?Nejsilnějším zážitkem byla pro většinu společná modlitba Otče náš, kdy se společně za ruce drželi katolíci, evangelíci, husité... a ukázali tak, že je možné a potřebné hledat to, co křesťany spojuje.?

Pouť důvěry na zemi Taizé se uskutečnila od 30. prosince do 2. ledna v Bruselu. Zúčastnilo se jí i několik studentů z VKH. ?Pro mě to bylo první setkání s Taizé, a to rovnou v Bruselu při přebírání českého předsednictví a ještě na Silvestra,? vypráví Petr Hladík. ?Rozhodně to nebyl typický Silvestr. Byl naplněný modlitbou, rozjímáním a přemýšlením.? Hladík se domnívá, že mnoho lidí mluví o ekumenickém hnutí, ale jen málo se z jejich slov opravdu uskuteční. Naproti tomu v Taizé se ekuména skutečně žije, dodává.


Fotografie z vernisáže o Osvětimi ZDE. Zdroj: VKH Brno

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Studentský Velehrad začíná již za dva týdny
29.9.2022 Rozbíhá se nový akademický rok
21.9.2021 Nový akademický rok začíná
16.9.2020 Vysokoškoláci zahájí nový akademický rok
24.9.2019 Vysokoškoláci zahajují nový akademický rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil