Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Řím po stopách svatého Ignáce z Loyoly

Středa, 3.7.2024
Londýn / Řím. John Brannan se zapojuje do aktivit, které v rámci Jezuitské služby mladým (Young Adult Ministries, YAM) organizují londýnští jezuité. Vypráví o své nedávné zkušenosti.


Měl jsem to štěstí, že jsem byl součástí skupiny mladých dospělých, kterým se věnují jezuité a kteří cestovali do Říma na pouť po stopách svatého Ignáce z Loyoly.

Nebylo to poprvé, co jsem byl v Římě, ale tentokrát to bylo jiné. Vydal jsem se na cestu se skupinou mladých dospělých z jezuitské YAM, která sídlí v londýnském Farm Street Church. Při této příležitosti jsme se všichni vydali na pouť po stopách svatého Ignáce z Loyoly, abychom objevili více ze života zakladatele jezuitů, dozvěděli se více o práci jezuitů a celé církve v Římě, sblížili se při seznamování s místy a přiblížili se Bohu v krásném a slavnostním prostředí mnoha kostelů, které jsme navštívili.

Byla to také příležitost, alespoň pro mě, abych na chvíli vyšel z uspěchanosti londýnského života a strávil čas v Boží přítomnosti a prohloubil svůj vztah s ním.

Bylo vhodné, abychom naši pouť zahájili papežskou audiencí. Svatý otec přednesl katechezi o Duchu Svatém, která se zamýšlela nad působením Ducha Svatého v Božím zjevení, konkrétně v Písmu svatém. Když jsme na konci audience zpívali Otče náš, bylo úžasné být obklopen tolika lidmi z různých zemí, které všechny spojuje jedna víra a kteří hlásají Boží chválu.

Další den jsme měli skvělou návštěvu v Jezuitské službě uprchlíkům v Římě. Bylo úžasné vidět soucit personálu s uprchlíky, kterým sloužili, a zaujetí, se kterým se snažili naplnit jejich fyzické, duchovní a vzdělávací potřeby. Brzy nastal čas odjet a navštívit místnosti, kde žil, pracoval a zemřel svatý Ignác. Bylo zajímavé dozvědět se více o jeho práci při zakládání Tovaryšstva a vidět, kde byly napsány jeho konstituce.

Slavení mše svaté v místnosti, kde zemřel, bylo dojemné a byla to příležitost zamyslet se nad tím, co to znamená žít život ve službě Bohu, jak to dělal svatý Ignác. Odpoledne jsme si vychutnali prohlídku kostela svatého Ignáce s průvodcem z Živých kamenů. Náš průvodce oživil obrazy a prohloubil naše chápání svatého Ignáce, když nám přiblížil, jak ho Bůh používal od jeho začátků jako vojáka až po jeho obrácení poté, co byl těžce zraněn v bitvě u Pamplony, což pak vedlo k životu modlitby a služby, k založení Tovaryšstva Ježíšova.

Od prohlídky a mše v katakombách, kde bylo pohřbeno kolem půl milionu křesťanů, včetně mučedníků a papežů, až po naši návštěvu Vatikánských muzeí bylo mnoho dalších zajímavostí. Fresky Sixtinské kaple vás skutečně ponoří do biblických příběhů, které zobrazují, a umožní vám je nově uchopit. Zvláštním okamžikem bylo shromáždění k examenu. Mohli jsme se zastavit a zamyslet se nad časem, který jsme spolu strávili, a učit se a slyšet jeden od druhého, jak rozpoznávat Boží přítomnost s námi.

Předposlední den jsme navštívili uznávanou English College, kde jsme poznali její historii a pečlivou práci na jejím uchování v archivu a slyšeli o její současné roli semináře. Byl to den návštěv archivů, protože jsme se také vydali do jezuitského archivu v Římě, abychom se dozvěděli o jejich správě a uchovávání dokumentů vedení Tovaryšstva Ježíšova a o práci na podpoře výzkumu historie Tovaryšstva. Dokumenty z archivů, které nám byly ukázány, obsahovaly dokonce fotografie kostela Farm Street Church!

Týden utekl tak rychle, ale bylo tam tolik okamžiků, kterých si musíme vážit. Děkuji otci Kensymu a otci Jimovi za veškerou organizaci a plánování všeho, co tento týden proběhlo, a za to, že nás vedli fyzicky i duchovně během pobytu v Římě. Nakonec děkuji všem svým mladým kolegům za to, že to byl tak výjimečný týden.


Zdroj/Foto: Jesuits in Britain, mladí dospělí navštěvují křesťanské katakomby sv. Kalixta v Římě.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.7.2024 Pětidenní ignaciánské exercicie
16.7.2024 Kurz duchovního doprovázení 2024-2025
15.2.2024 Delegáti pro spiritualitu se setkali v Salamance
18.1.2024 Ignác – hledač Boha
28.12.2023 Víkendové duchovní cvičení „Examen“



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil