Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Škola Nativity má za sebou první půlrok své existence

Pátek, 20.2.2009
Děčín. Jezuitská škola ?do nepohody? určená především nadaným dětem, které jsou nějak sociálně znevýhodněné, má za sebou půl roku své úspěšné existence. Škola se naposledy radovala 18. února z úspěchu dvou svých žákyň na 37. ročníku pěvecké soutěže Děčínský skřivánek.


V městském kole ? II. kategorii (4.-6. ročník ZŠ) získala Klára Engelhartová za solový zpěv 1. místo a Anna Skřivánková ve stejné disciplině obdržela čestné uznání poroty. Obě děvčata se navíc umístila na první příčce i ve společném duetu a postupují tak do krajského kola, které se uskuteční 14. března.

Škola 16. února pořádala přednášku profesora Ludvíka Armbrustera SJ, děkana KTF UK, o mnohaleté zkušenosti z misijní činnosti v Japonsku. Akce se setkala s velkým zájmem a tak vysoký počet lidí zcela zaplnil prostor tělocvičny, kde se přednáška konala. Posluchači ocenili také pohostinnost domácích a rádi se v mrazivém počasí nechali pozvat i na připravené pohoštění.

?Přednáška byla opravdu velmi poutavá. Možná mnozí očekávali více vyprávění z osobní zkušenosti z Japonska, ale mně osobně se velmi líbila,? říká Jana Engelhartová, která se akce zúčastnila. ?Dozvěděla jsem se informace z historie misií, spoustu zajímavostí o japonských zvycích a lidech v Japonsku obecně,? vysvětluje účastnice, co ji na přednášce nejvíce zaujalo. ?Například jsem vůbec netušila, že název Kamikadze, který jsem měla spojený jen s japonskými sebevražednými útoky na konci Druhé světové války, je vlastně spojení jmen dvou bohů a znamená božský vítr. Tento božský vítr ve 13.století dvakrát rozmetal mongolskou flotilu, chystající se k invazi do Japonska a tak Japonsko zázračně zachránil.?

?Odnášíme si ze setkání s fundovaným a zkušeným odborníkem mnoho poznatků nejen faktografických ale především duchovních,? prohlásil po besedě s jezuitou další účastník Filip Macoun. ?Jako první mě potěšila účast. S radostí jsem sledovala, jak se plní sál, až pomalu nebylo kam si sednout. Přednáška pana profesora měla široký záběr a hloubku. Bylo vidět, že všechno, co říká, je prožité, promyšlené a procítěné. Z jeho přednášky jsem odcházela s pocitem, že jsem se během necelých dvou hodin dozvěděla o Japonsku mnohem víc, než z mého vlastního pobytu tam. Pan profesor na mě působil dojmem člověka laskavého, tolerantního a moudrého. Jsem moc ráda, že jsem ho poznala,? dodává Marie Tichá, která si přišla bývalého jezuitského misionáře poslechnout přesto, že v Japonsku sama nějaký čas pobývala.

?Bylo krásné poslouchat člověka, který dokázal proniknout do mentality národa tak odlišného. Naučil se jeho historii, poznal současnost, pochopil všechny souvislosti. Dokázal objasnit vztahy Japonska s ostatními národy,? doplňuje reakce účastníků Lucie Slatinská.

Škola Nativity se v poslední době navíc ocitla v hledáčku amerického časopisu Company, který ji věnoval krátký článek. Zvlášť vydařená byla také návštěva Prahy spojená s poznáváním památek a historie české metropole. Akce proběhla ve dnech 23. a 24. ledna v rámci pravidelných projektových dnů.

Každé pondělí a čtvrtek v 18.10 hod je sloužena ve škole Nativity mše svatá. Při ní je pamatováno na děti, učitele, spolupracovníky, město Děčín a dobrodince školy. Sdružení Nativity navíc organizuje také večerní filozofický kurz Základy kritického myšlení. Bezplatný kurz, který vede Mgr. Ondřej Lehký, byl otevřen 7. ledna 2009. Zájemci se budou scházet pravidelně každou středu od 20.00 hodin po dobu 3 až 4 měsíců na podmokelské faře.


Více informací na oficiálních stránkách školy

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.5.2020 Jezuité hledají ředitele či ředitelku Křesťanské základní školy Nativity v Děčíně
27.3.2018 Výstava žáků školy Nativity podpoří projekt Světlo pro svět
11.4.2017 V děčínském zámku vystoupily pěvecké sbory jezuitských škol
17.1.2016 Spolupracovníci a přátelé školy Nativity spolu povečeřeli
22.12.2013 Ve škole Nativity se konaly netradiční adventní trhy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil