Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Evoluce je slučitelná s vírou ve Stvořitele

Pátek, 6.3.2009
Řím. 200 let od narození Charlese Darwina a 150 let od publikace jeho hlavního díla O původu druhů se stalo vhodnou příležitostí přivést vědce, filosofy a teology k tomu, aby si navzájem naslouchali. Tak shrnul arcibiskup Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu, hlavní záměr mezinárodní konference ?Biologická evoluce, fakta a teorie?, která probíhá od 3. do 7. března na jezuitské Gregoriánské univerzitě v Římě. O akci, kterou spolupořádá universita Notre Dame v Indianě, informuje Vatikánský rozhlas.


Pět pracovních dnů poskytuje dostatek prostoru k nahlédnutí problému evoluce ze širší perspektivy než je u tradičního neodarwinismu obvyklé. ?Jde o velmi široce koncipované setkání nad tématem evoluce. Zabývá se nejen klasickými darwinovskými mechanismy, ale i dalšími evolučními procesy,? uvádí Giuseppe Tanzella-Nitti, profesor fundamentální teologie Papežské univerzity Santa Croce a člen organizačního výboru.

Podle jeho slov jsou podobná setkání nesmírně důležitá pro teology, kterým vědecké údaje pomáhají k lepší interpretaci biblických textů, ale i obecněji k správnému porozumění Zjevení. ?Pro filosofa jsou užitečná proto, že ve způsobu prezentace vědeckých zjištění je vždy nezbytně přítomna i filosofická vize, totiž v tendenci poskytnout globální náhled celku,? domnívá se Tanzella-Nitti. ?A když tato jednotná vize začíná interpretovat data, mění se v jistém smyslu ve filosofickou vizi, proto bych řekl, že stejně teologie jako filosofie pociťují ve vědeckých zjištěních pobídku, reflektují je a zkoumají, jak je využít a zahrnout do systému.?

Je člověk vyvrcholením evoluce?

Profesor fundamentální teologie odpovídá i na otázku, zda může být křesťanská idea stvoření, odvozená z biblické exegeze, nějak zpochybněna Darwinovou evoluční teorií: ?Řekl bych, že ne, alespoň nakolik míníme evoluční teorií skutečnost, že biologické druhy na naší planetě se proměňovaly a že život se postupně vyvíjel od jednoduchých forem ke stále složitějším a organizovanějším formám života. Pokud evoluce znamená toto, je zcela slučitelná s ideou stvoření.?

Tanzella-Nitti si při této příležitosti vypůjčil slova jednoho z velkých biologů a zastánců evoluce, Theodosia Dobzanského: ?Evoluce je způsob, jakým Bůh tvoří.? Toto tvrzení římský teolog sdílí, ale hned dodává, že je platné jedině tehdy, když evolucí nemíníme myšlenku, že ve vesmíru a rozvoji života na zemi není žádný plán a směr. Takové přesvědčední by navíc bylo spíš filosofické nebo ideologické, než vědecké. ?Darwin o tom nikdy nemluvil. Kdykoli se ho dotazovali na názor o posledních příčinách a nejzazším původu člověka a o jeho výskytu, zachovával vždy velký respekt a říkal, že jde o problémy daleko větší, než jaké si může vědec klást. Diskusi na toto téma nechával dosti otevřenou,? vysvětluje profesor.

Dnešní teolog tedy může díky nejnovějším vědeckým teoriím, které navazují na Darwina, najít v evoluci jistou finalitu, ale dopustil by se chyby, kdyby ji vkládat do úst samotnému Darwinovi. ?Abych mluvil jasně: Vědecká zjištění jako taková nemluví ani ve prospěch představy naprosté náhodnosti, ani ve prospěch finalistické či projektuální vize. Věda říká pouze to, že existuje vývoj k větší složitosti a diversifikaci,? upřesňuje Tanzella-Nitti.

Člověk se sice jeví jako vyvrcholení tohoto vývoje, ale toto zaměření na cíl je typickým závěrem přírodní filosofie, nikoliv vědy, důrazně připomíná římský profesor. Teologové by podle jeho názoru měli spolupracovat s filosofy v ověřování, do jaké míry jsou vědecká fakta slučitelná s filosofickou vizí určitého zaměření na cíl, uzavírá profesor fundamentální teologie, don Giuseppe Tanzella-Nitti.

Stvořitel a evoluce se nevylučují

Prefekt Kongregace pro nauku víry kardinál William Levada na konferenci o biologické evoluci uvedl, že není správné stavět Boha do protikladu k evoluci a naopak. Americký kardinál shrnul nauku církve o spolupráci vědy a víry a zdůraznil, že evoluční teorie nevylučují víru v Boha Stvořitele. Za zcela neopodstatněné a absurdní pak označil tvrzení některých vědců, kteří překračují své vědecké kompetence a tvrdí, že teorie evoluce naznačuje neexistenci Boha. Tak vzniká evolucionismus, který je spíše ideologií než vědou, podobně jako kreacionismus.

Jeden z organizátorů akce, arcibiskup Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu (na fotografii), označil za nezbytné, aby si teologové, vědci a filosofové ?pohlédli zpříma do tváře?, naslouchali si a klidně spolu diskutovali. Dialog mezi vírou a vědou vyžaduje podle jeho slov pokoru a vzájemné úsilí a je velmi potřebné ?trpělivé bádání z obou stran?.

?Velkým vědcem a velkým teologem není ten, kdo dá odpovědi na všechno, ale ten, kdo stále klade opravdové a nezbytné otázky,? uvedl arcibiskup. Dále poukázal na to, že intelekt může zaujímat různé přístupy: ?Neexistuje jen jeden jediný. Je tu vědecká přesnost, formální logika, ale jsou tu i jiné přístupy poznání a porozumění, jako filosofie a teologie, ale také umění a poezie.?

Podle předsedy Papežské rady pro kulturu je třeba se vyhnout chaotickému směšování, ale i arogantnímu zdůrazňování vlastní výlučnosti. ?Zkřížení pohledů vylučuje svévoli, zneužití či nadvládu.? Proto je prý ale zapotřebí si uvědomit, že člověk není jen vlastníkem pravdy jako nějaké objektivní danosti, ?ale že my sami existujeme v Pravdě, která nás přesahuje, transcenduje a obklopuje,? dodává Gianfranco Ravasi.


Zdroj: Ravat. Více na oficiálních stránkách Gregoriánské univerzity a nebo přímo na webu zmíněné vědecké konference. O akci byla řeč i v pořadu ČT Události a komentáře.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.3.2024 Univerzitní kaplani se sešli na Maltě
18.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
14.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
6.3.2024 Nová jezuitská škola v Marseille
8.2.2024 Pařížské Centre Sèvres má nový název



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil