Články / Nové knihy Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Nové knihy

         A     A     A

Vyšla Filosofie akce Maurice Blondela

Neděle, 15.3.2009
Originální syntéza lidské činnosti z pohledu metafyziky

Redakce Jesuit.cz

Olomoucké nakladatelství Refugium nedávno vydalo nový český překlad základního díla francouzského křesťanského myslitele Maurice Blondela Filosofie akce: Esej kritiky života a vědy praxe. Tato Blondelova disertační práce má za sebou poměrně pohnuté dějiny a její vydání doprovázely ústrky, výtky a ostré kritiky na jedné straně, ale i věcné podněty, vřelé přijetí, ba i nadšení na straně druhé. Blondel, který se v objemném díle pokouší o originální syntézu lidské činnosti z hlediska metafyzických témat, ovlivnil řadu současníků, ale i pozdějších myslitelů.


Nejprve však pár slov o autorovi, který se u nás dnes bohužel těší jen velmi malé známosti. Maurice Blondel se narodil 1861 v Dijonu v zámožné katolické rodině jako nejmladší ze čtyř dětí. Filosofii studoval nejprve ve svém rodišti a v letech 1881-1886 na École normale supérieure v Paříži. Roku 1887 ovšem francouzskou metropoli opustil, aby se v klidu venkova mohl soustředěně věnovat své disertační práci o filosofii jednání (L'Action), kterou 1893 na Sorbonně obhájil.

Teprve po třech letech mohl Blondel začít přednášet v Lille a od roku 1897 do 1927 v Aix-en-Provence. Ve svých drobnějších pracích se stále vracel k tématu jednání, ale věnoval se i aktuálním společenským otázkám. Angažoval se v diskusích o zdravotním a sociálním pojištění, kolonialismu či o pomoci méně rozvinutým zemím. Roku 1939 ostře vystoupil proti nacismu. Když roku 1927 oslepl a odešel do důchodu, rozvedl hlavní myšlenky své knihy o jednání v pěti svazcích: Myšlení I. a II. (1934), Bytí a jsoucna (1935), Jednání I. a II. (1937).

Blondel měl řadu vynikajících žáků a ovlivnil mnoho francouzských či německých filosofů a teologů. Jeho myšlenky oslovily např. Emmanuela Lévinase, jeho knihu o jednání četl i William James nebo Martin Heidegger. Ten ostatně Blondela později označil za nejvýznamnějšího soudobého francouzského filosofa.

Prostřednictvím jezuitů Josefa Maréchala, Henriho de Lubaca a Pierra Teilharda de Chardin se stal významným inspirátorem francouzské "nové teologie", která koneckonců vedla k Druhému vatikánskému koncilu a tedy k reformě katolické církve. Blondel zemřel roku 1949 v Aix-en-Provence.

Ale vraťme se k samotnému dílu Filosofie akce. Tato obsáhlá práce, ovlivněná zejména Leibnizem, Maine de Biranem, ale také pragmatismem, vzbudila na jedné straně velký zájem a vzrušené reakce, na druhé straně ovšem narazila i na odpor. Dílo, jež se velmi originálně pokusilo překlenout propast mezi determinismem a lidskou svobodou, vyvolalo odmítavé reakce a ostré kritiky jak ze strany protináboženského akademického prostředí, tak i ze strany některých představitelů církve a příliš úzkoprsých teologů či křesťanských filosofů, kteří dogmaticky hájili své pozice.

Je potěšitelné, že se český čtenář konečně může seznámit s myšlenkami, které kdysi vzbudily tak ohnivé diskuse. Navíc se na pulty našich knihkupectví dostává ve velmi pečlivém překladu jezuity Karla Říhy, pro kterého se stalo studium Blondelova myšlení a především pak stěžejního díla L'Action celoživotním zájmem. Francouzský křesťanský filosof ostatně ovlivnil i Říhův směr myšlení, prezentovaný v knize Identita a Relevance (Trinitas, Svitavy 2002), kde se český jezuita pokusil o vzájemné uzásadnění ontologie a etiky.


Knihu francouzského myslitele M. Blondela "Filosofie akce: Esej kritiky života a vědy praxe" lze objednat na stránkách nakladatelství Refugium. Více informací o autorovi ZDE.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Ježíš
19.6.2023 Zapal svět
16.6.2023 Zlatá nit
6.6.2023 Ignaciánská spiritualita a tradice Východu
28.3.2023 Jezuitský návod na rozlišování



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil