Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Čeští jezuité se radují z blížících se svěcení spolubratří

Středa, 8.4.2009
Řím / Brno / Jihlava. Zatímco se celý křesťanský svět připravuje na oslavy největších svátků liturgického roku, čeští jezuité se už nyní těší na dva obřady svěcení, které by měly proběhnout hned po Velikonocích. Jáhenské svěcení by v úterý velikonočního oktávu měl ve Věčném městě přijmout Petr Vacík spolu s deseti mladými jezuity z celého světa. Jen o čtyři dny později bude brněnský jezuitský kostel svědkem kněžského svěcení Ladislava Noska.


Scholastik Petr Vacík přijme jáhenské svěcení 14. dubna v 16.30 v římském jezuitském kostele del Gesù z rukou Piera Mariniho, titulárního arcibiskupa Martirama. Na slavnostní liturgii se spolupodílí jezuité z mezinárodní koleje del Gesù a Italské provincie řádu. Spolu s Petrem Vacíkem svěcení přijme Flavio E. Bottaro a Gabriele Gionti z Itálie, Oleksij Bredeljev z Ukrajiny, Slovinec Marjan Kokalj, Rogério de Paula Barroso z Brazílie, Paul Rourke ze Spojených států, Portugalec Afonso Seixas Nunes, Marie Leonard Rav. Randranirina a Tovo Joachin Ramboaniaina z Madagaskaru a Sebastian G. Watzek ze sousední Německé řádové provincie.

Petr Vacík pochází z Rumburku a studoval chemii na VŠCHT v Praze. Během studií konvertoval a přijal křest. Do jezuitského řádu vstoupil v roce 2000. Po noviciátě studoval filosofii na jezuitské Hochschule für Philosophie v Mnichově. Pak získal kvalifikaci na vedení duchovních cvičení ve Švýcarsku. Nyní dokončuje základní studium teologie na Gregoriánské univerzitě v Římě a vypomáhá ve Vatikánském rozhlase. Zabývá se fotografováním, dáváním exercicií a připravuje se na postgraduální studium spirituální teologie v Berkeley, ve Spojených státech.

Svátost kněžství bude jáhnovi Ladislavu Noskovi udělena z rukou brněnského biskupa Mons. Vojtěcha Cikrleho v sobotu 18. dubna ve 12.15 v jezuitském Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně. První mši svatou bude novosvěcenec slavit o den později v 15:00 v kostele sv. Ignáce v Jihlavě.

Ladislav je jihlavský rodák. Absolvoval studium psychologie na FF MU v Brně. Než v roce 1999 vstoupil do jezuitského řádu, krátce pracoval jako sociální pracovník v jihlavské Charitě. Po dvouletém noviciátě v Kolíně studoval filosofii na Vysoké škole filosoficko-pedagogické Ignatianum v Krakově. V letech 2003-2005 působil jako pastorační asistent ve farnosti v Českém Těšíně. Následovaly tři roky teologie na Gregoriánské univerzitě v Římě. V září 2008 zahájil postgraduální studia teologie na Vysoké škole filosoficko-teologické Sankt Georgen v německém Frankfurtu nad Mohanem.


Oznámení o svěcení Ladislava Noska je ve formátu PDF ke stažení ZDE.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Příprava setkání Evropských jezuitů ve formaci
26.6.2023 Mladí kolumbijští jezuité se setkali s otcem generálem
8.3.2023 Přípravy na letní setkání Evropských jezuitů ve formaci
21.9.2022 Setkání Evropských jezuitů ve formaci
17.3.2022 Noviciát středoevropské provincie Tovaryšstva se přestěhoval do Rakouska



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil