Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Svatojánské slavnosti budou za měsíc, soutěžit lze už nyní

Čtvrtek, 16.4.2009
Praha. Za měsíc se Karlovo náměstí opět stane dějištěm svatojánských slavností. Organizátoři se už vloni netajili ambicí znovu oživit každoroční svatojánské poutě v Praze pro širokou veřejnost. Program bude i letos pestrý, nebude chybět hudba různých žánrů, divadelní představení, autorské čtení, pouťové atrakce nebo workshopy pro děti. Vystoupí například Marta Kubišová, Ladislav Smoljak, Saša Rašilov nebo Martin Jirous. Letos byla podruhé vyhlášena také výtvarná soutěž určená pro nejmenší.


Akce, kterou pořádá tým při kostele sv. Ignáce včele s herečkou Janou Radojčićovou a P. Josefem Čunkem SJ pod záštitou Městké části Prahy 2, se opět bude konat jak na pódiu a trávníku v horní polovině Karlova náměstí, tak také v přilehlých chrámech sv. Ignáce z Loyoly a sv. Jana Nepomuckého na Skalce. Na adrese www.jesuit.cz/pout byl spuštěn web s aktualizovaným programem poutě.

Výtvarná soutěž

I letos MČ Praha 2 a Duchovní správa kostela sv. Ignáce vyhlásili při této příležitosti výtvarnou soutěž pro děti a mládež inspirovanou postavou svatého Jana Nepomuckého. Tento mučedník, světec, jeden z českých patronů a patron všech mostů byl v roce 1393 svržen do Vltavy v oblasti dnešního Karlova mostu. Jeho památka se připomíná 16. května. A právě v tento den budou v rámci Svatojánské pouti vyhlášeny a oceněny tři nejlepší práce zaslané do soutěže.

Mladí výtvarníci musí zpracovat jeden ze dvou soutěžních úkolů:

1. Čeští svatí, ti už jsou v nebi
Jan Nepomucký je v "dobré společnosti" dalších českých světců, kteří žili na zemi správným a svatým životem. Věříme, že jsou v nebi a chrání českou zemi jako čeští patroni. Každý z těchto světců je zobrazován obvyklým způsobem s určitými předměty. Zjisti si o nich něco a nakresli nebo namaluj jednoho ze světců nebo celé "české nebe" dohromady. Na tvém obrázku může být například dobrý kníže Václav, jeho babička Ludmila, královská dcera Anežka, vzdělaný biskup Vojtěch, slušný Čech Jan Nepomucký nebo nějaký další svatý. Zachyť je v situaci z jejich "pozemského" života nebo jako světce s jejich obvyklými "atributy" - předměty.

2. Tajemství
Dá se vůbec nakreslit nebo namalovat něco, co je skryté a tajemné? Svatý Jan Nepomucký ctil to, že tajemství se nesmí prozradit za žádnou cenu. Pracuj pomocí barev, vyzkoušej různé techniky tak, aby tvůj obrázek zachytil, jak podle tebe vypadá tajemství.

Soutěž bude probíhat v předškolní kategorii a v kategoriích mladšího (1. stupeň) a staršího (2. stupeň a SŠ) školního věku. Maximální formát obrázků je A2. K soutěžnímu dílu je třeba připsat jméno, příjmení, věk, adresu, telefonní číslo a školu či školku, kterou dítě navštěvuje. Je třeba také vyznačit číslo soutěžního úkolu, ke kterému se výtvarná práce vztahuje.

Práce, označené heslem "ČEŠTÍ SVATÍ", je třeba zaslat nejpozději do 30. dubna 2009 na adresu: Odbor kancelář starostky a vnějších vztahů, MČ Praha 2, náměstí Míru 20, 120 39 Praha 2.


Bližší informace podá Ivana Csiszárová, tel.: 236 044 321, e-mail: csiszarovai(at)p2.mepnet.cz, www.praha2.cz.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.5.2023 Svatý Jan Nepomucký – kdy mluvit a kdy mlčet
7.5.2014 Již sedmý ročník Svatojánské poutě se blíží
15.5.2013 Karlovo náměstí již pošesté ožije Svatojánskou poutí
18.5.2012 Pátá Svatojánská pouť je už za dveřmi
28.6.2011 Společenství u pražského jezuitského kostela zakončilo školní rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil