Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Martin Scorsese chystá film o mučení křesťanů v Japonsku

Neděle, 12.4.2009
Los Angeles. Režisér Martin Scorsese připravuje natáčení filmu o křesťanech umučených v Japonsku v 17. století. Slavný americký filmař italského původu má už ve své filmografii řadu významných snímků, například Poslední pokušení Krista, Zuřícího býka nebo v poslední době Skrytou Identitu. Scénář o jezuitech, kteří v Japonsku čelí pronásledování křesťanství, napsal Jay Cocks. Finančně náročný projekt zajišťuje producent Graham King ze společnosti GK Films. Hvězdné je i herecké obsazení. V hlavních rolích se mají objevit Daniel Day-Lewis, Benicio Del Toro nebo Gael García Bernal.

Adaptace literární předlohy Mlčení vypráví příběh o jezuitských misionářích. Portugalci Sebastião Rodrigues (Benicio Del Toro) and Francis Garrpe (Gael García Bernal) připlouvají v 17. století do Japonska, aby navštívili křesťanskou misii. Tehdejší vládnoucí Šogunové se ale rozhodnou očistit zemi od všech západních vlivů a proto v Japonsku rozpoutají kruté pronásledování proti křesťanům a misionářům začne jít o život.

Scorsese má o projekt zájem už více než deset let, ale dlouho trvalo, než se podařilo velmi náročný dobový snímek zafinancovat. Informace o výrobě filmu se objevila i po blahořečení 188 křesťanských mučedníků 24. listopadu 2008, mezi nimiž byli i 4 jezuité. Podle japonských biskupů má snímek představit autentickou událost v dějinách Japonska, kde byli křesťané pro své přesvědčení po staletí velmi krutě pronásledováni. Natáčení filmu by mělo začít na konci roku na Novém Zélandu.

Snímek vychází ze slavného historického románu Činmoku, který v roce 1966 napsal japonský spisovatel Šusaku Endo. Ve stejném roce vyšla kniha i v českém překladu pod názvem Mlčení. Tématem knihy je pronásledování, jemuž byli vystaveni křesťané v období Edo, zvláště v Nagasaki.

Titul "Mlčení" naráží na mlčení Boha před Kristem na kříži, líčí vynucený odpad misionáře během úděsného mučení. První adaptace knihy, kterou v roce 1971 natočil japonský režisér Masahira Šinodu, byla u nás uvedena pod názvem Ticho.

Romány katolického autora Šusaku Endo reflektují zvláštní hledání křesťanství ve východní kultuře. Nevyhýbá se ani tématům lidské křehkosti, hříchu a milosti.

Jezuitské misie si v minulosti už jedno zfilmování vysloužily. Pod výpravným dobovým snímkem Misie je podepsaný britský režisér Roland Joffé, který ho natočil v roce 1986. Vypráví o slavných jezuitských redukcích, zcela autonomních městech, kde mohli indiáni svobodně žít, pracovat a věnovat se hudbě. Hlavní roli obchodníka s otroky, který se obrátí a stane jezuitou, ztvárnil Robert de Niro. Začne působit v nově založené misii pod jezuitským představeným Gabrielem (Jeremy Irons) a bránit domorodce proti nájezdům dobyvatelů. Scénář napsal Robert Bolt a dodnes okouzlující hudbu složila italská legenda, Ennio Morriconi. Film získal Oscara, Zlatou palmu a řadu dalších festivalových ocenění. Zda se s podobným úspěchem setká i chystaný snímek Mlčení, se pravděpodobně dozvíme už v příštím roce.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
1.3.2023 Ignaciánská hermeneutika „The Chosen“
7.3.2022 Film o pouti a cestě do vlastního nitra
15.2.2022 Čeští jezuité zveřejnili videoklip o svatém Ignáci z Loyoly
31.7.2020 Scholastici z koleje del Gesù natočili krátký film o svatém Ignáci
3.7.2020 Divadelní představení o životě misionáře Augustina Strobacha



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil