Články / Články Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Škola do nepohody přijme ještě několik dětí

Sobota, 18.4.2009
Nativity vytváří prostor pro spolužití křesťanů a nekřesťanů

Nikola Pecková

Už osm měsíců funguje v Děčíně-Křešicích nová základní škola, která má ve svém názvu slovo "křesťanská". Neznamená to však, že je to škola pouze pro křesťany. Není to ani proto, že by snad jejími zaměstnanci byli jen křesťané. Kritériem však je to, aby všichni, kdo se na chodu školy jakkoli podílejí, byli schopni uznávat základní křesťanské hodnoty, jako jsou úcta, láska, tolerance, odpovědnost nebo pomoc druhým.


Křesťanství je ve škole Nativity dětem představeno jako jedna z mnoha forem života. Pro někoho může mít zcela zásadní význam, ale je užitečné ji poznat přinejmenším proto, že je to fenomén, jenž ovlivnil vývoj celé euro-americké civilizace. V předmětu "religio-etika" se děti seznamují i se základy jiných významných světových náboženství a také se všeobecně platnými principy morálního jednání.

V současné době tvoří většinu zaměstnanců katoličtí křesťané. Tým tvoří skupina pedagogů, vychovatelek, sekretářka, účetní a uklízečka. Zakladatelem školy je řád Tovaryšstva Ježíšova a dva jezuité jsou i v pedagogickém sboru. Snahou celého týmu je ukazovat dětem, jak vypadá žité křesťanství. Při výchově se řídí křesťanským duchem a usiluje o to, být tu kdykoli k dispozici těm, kdo nás potřebují. Takový přístup s sebou často nese únavu, ale také mnohé ovoce.

Vzpomenete si ještě na své vlastní cesty do školy, na nepříjemné ranní vstávání, které mu předcházelo, a na nekonečné okamžiky poslední hodiny, po níž už vás čekala cesta domů? Nám se někdy stává, že když v 17.20 skončí školní klub, nemůžeme děti vyhnat. A ráno zvoní už v sedm hodin, nemluvě o tom, že téměř pravidelně se tu žáci objevují i o víkendech a o prázdninách.

Děti samy vidí, že ne všechno je ve škole dokonalé, že na nich vlastně postupně testujeme, jak by měla škola tohoto typu u nás fungovat. I celý pracovní tým si uvědomuje, že spousta věcí je třeba ještě dotáhnout, jak je to ostatně běžné při rozjezdu každého nového díla. Děti to naštěstí berou sportovně, radují se z nového vybavení a učebních pomůcek, které postupně doplňujeme. Pomáhají nám ve chvílích, kdy potřebujeme například umýt nádobí po svačině, zamést třídu, nebo vynést odpadky. O velikonočních prázdninách nám dokonce jeden žák sám přišel pomáhat do tělocvičny, kde jsme půl dne montovali ochranné kryty na zářivky.

Obava těch, kteří si mysleli, že budou dětem vnucovány nějaké křesťanské praktiky, se ukázala jako lichá. Možná právě proto, že jsou žáci v tomto ohledu zcela svobodní, se dokážou s přítomností víry ve svém okolí bez problémů vyrovnat a brát ji jako jeden z možných způsobů života, s nímž ovšem není nutné se ztotožnit. Chápou postoje těch, pro něž je víra stěžejní záležitostí a tuší, proč tomu tak je. Když jsme například na jedné víkendové akci měli nedělní bohoslužbu a všechny děti pozvali s tím, že kdo nemá zájem, může zůstat na pokoji a hrát si, chybělo nakonec jen jedno z dětí.

Otevřené jednání s dětmi také přináší to, čeho si každý učitel cení nejvíce - dětskou důvěru, odvahu představit svůj vlastní názor a u některých dětí už i ochotu nasadit se nezištně pro ostatní. Naším velkým přáním je též podporovat naše svěřence v tom, aby se staly dobrým kolektivem, dokázaly si navzájem pomáhat, objevily své talenty a účinně je začaly rozvíjet. K tomu výborně slouží projektové dny a jiné víkendové akce, na něž děti stále rády vzpomínají a těší se další. Jsou už dokonce samy připravené ochotně pomáhat s jejich přípravou, jen aby se jich mohly účastnit.

V současné době má škola zatím jen jednu třídu, již ovšem začal nábor pro příští školní rok a výsledky již nyní vypadají velmi nadějně. Rádi bychom v příštím školním roce otevřeli další dvě šesté třídy a pak postupně každý následující rok až do doby, kdy plně obsáhneme celý druhý stupeň ZŠ. Stále je ještě několik málo volných míst pro školní rok 2009/10. Naším cílem je, aby v každé třídě bylo maximálně třináct žáků. Jen tak může být zachován individuální přístup ke každému z nich. To se zatím velmi osvědčilo, zejména u dětí se specifickými poruchami učení, které potřebují více péče než ostatní.

Kromě toho stále očekáváme, že náš tým rozšíří ještě tři řádové sestry z Vietnamu, které by nám mohly pomoci oslovit početnou vietnamskou menšinu v severních Čechách. Věříme, že by škola typu Nativity mohla právě pro děti z národnostních menšin být velkým přínosem. Do budoucna se nebráníme ani rozšiřovat nabídku různých kurzů pro dospělé. Ostatně škola už nyní pořádá přednášky na témata, která nejsou jen duchovní čí náboženská, ale určená široké veřejnosti.


Více informací na webových stránkách www.nativity.cz.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.5.2020 Jezuité hledají ředitele či ředitelku Křesťanské základní školy Nativity v Děčíně
27.3.2018 Výstava žáků školy Nativity podpoří projekt Světlo pro svět
11.4.2017 V děčínském zámku vystoupily pěvecké sbory jezuitských škol
17.1.2016 Spolupracovníci a přátelé školy Nativity spolu povečeřeli
22.12.2013 Ve škole Nativity se konaly netradiční adventní trhy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil