Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Na Barokní jezuitské Klatovy přijede Thomas Roach

Čtvrtek, 23.4.2009
Klatovy. Americký jezuita P. Thomas E. Roach se stane letos historicky prvním zahraničním přednášejícím na Barokních jezuitských Klatovech, projektu organizovaném již potřetí občanským sdružením Klatovské katakomby. Letos akce ve dnech 24.-26. dubna proběhne již potřetí a tématem bude jezuitské školství. Člen provincie Maryland je nyní sekretářem generálního představeného pro vzdělání. Má bohaté učitelské a manažerské zkušenosti. Působil mnoho let jako pedagog a v řídících manažerských funkcích na různých středních školách.


Rodák z Baltimoru (Maryland) absolvoval základní a střední školu ve svém rodišti. V roce 1957 vstoupil do jezuitského řádu. Vystudoval nejprve filosofii a germanistiku na St. Louis University a poté teologii v Baltimoru a New Yorku. Na kněze byl vysvěcen roku 1970. "Tři roky jsem na St.Joseph's Preparatory School ve Filadelfii vyučoval němčinu a latinu," vysvětluje vysloužilý jezuita v rozhovoru s Evou Chroustovou.

"Po vysvěcení na kněze roku 1970 jsem se do Filadelfie vrátil a učil tam němčinu a teologii. Pracoval jsem tam také čtyři roky jako ředitel." Poté se stal zástupcem pro střední školství ve své provincii. Od roku 1985 do roku 2000 působil na Georgetown Preparatory School blízko Washingtonu, nejprve jako ředitel a později jako rektor. "V roce 2000 jsem odešel do polské Gdyně na jezuitskou školu, kde jsem vyučoval angličtinu a pomáhal formovat učitele a administrátory. Roku 2001 mě náš generální představený povolal do Říma, abych se stal sekretářem pro vzdělání," dodává Roach.

Do Věčného města prý přijel poprvé už před třiačtyřiceti lety a už tehdy zatoužil se vrátit. Netušil, že se mu jeho přání brzy vrchovatě vyplní. Nyní je už v italské metropoli bezmála osm let. "Jednou z velkých výhod Říma je, že mnoho zajímavých památek je v centru, nedaleko od sebe. Rád navštěvuji kostely, památky a archeologické vykopávky. Účastním se festivalů, koncertů a výstav umění," vysvětluje jezuita. Pochvaluje si také italskou kuchyni i Římany, kteří jsou vůči cizincům otevření.

"Řekl bych, že mým největším zážitkem byl pohřeb papeže Jana Pavla II., kdy se obrovské zástupy lidí z celého světa v poklidu shromáždily, aby se rozloučily s mužem, který byl bezmála větší než sám život," vzpomíná Roach. Řím má podle jeho slov i své stinné stránky: chaotickou dopravu, špinavé ulice, neustálé stávky. "Vcelku vzato miluji život v tomto rušném kosmopolitním městě a vím, že mi bude chybět, až se jednou budu muset vrátit do své země," dodává.

Americký jezuita v minulosti dvakrát navštívil i Českou republiku: v únoru 2005 a v listopadu 2008. "V únoru roku 2005 jsem strávil v Praze několik dní. Pamatuji si, že byly průzračně čisté, ale i mrazivé. Byl jsem udiven okouzlující podobou města, které se rozprostírá u řeky Vltavy, je rozděleno ve dví a propojeno majestátným Karlovým mostem. A nad panoramatem budov různých barev a stylů se jakoby vznáší Pražský hrad," vykresluje svůj obraz české metropole Roach.

"Navzdory chladu jsem se s radostí celé hodiny procházel starými ulicemi, prohlížel jsem si památky a přemítal jsem o všech těch důležitých historických událostech, které se zde během staletí odehrály. Pro mne je Praha esencí střední Evropy. Musím souhlasit, že je to jedno z nejkrásnějších měst v Evropě," skládá poklonu hlavnímu městu České republiky jezuita Thomas Roach.


Více o Barokních jezuitských Klatovech 2009 ZDE. Plakát s programem ve formátu PDF je ke stažení ZDE.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2019 Barokní jezuitské Klatovy 2019
25.4.2018 Dvanáctý ročník Barokních jezuitských Klatov
1.5.2017 Barokní jezuitské Klatovy již pojedenácté
13.4.2017 V Klatovech se bude diskutovat o duchovním i světském cestování
26.4.2016 Ohlédnutí za jubilejním ročníkem Barokních jezuitských Klatov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil