Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jáhenské svěcení Petra Vacíka v Římě

Sobota, 25.4.2009
Řím. Mladý jezuita Petr Vacík spolu s deseti dalšími spolubratry z celého světa přijal 14. dubna v římském jezuitském kostele del Gesù jáhenské svěcení z rukou Piera Mariniho, titulárního arcibiskupa Martirama.


Slavnost začala už předchozí den večer, kdy se v kostele del Gesù shromáždili příbuzní a přátelé jedenácti budoucích jáhnů. Čekala na ně prohlídka kostela a varhanní koncert, ale také několikajazyčná bohoslužba slova se zapalováním svíček, zakončená modlitbou před odhalenou sochou sv. Ignáce na bočním oltáři. "Hezký večer uzavřelo občerstvení v aule koleje, kde hosty pozdravil nový rektor P. Janez Poljanšek," vypráví český provinciál František Hylmar, který se akce zúčastnil.

V den svěcení se půlhodiny před začátkem bohoslužby setkali kandidáti svěcení se svým světitelem a představenými na nešporách v bohatě zdobené kapli římské mariánské družiny. Lavice kostela se mezitím zcela zaplnily jezuity, rodinami, přáteli, známými a dalšími věřícími. Při té příležitosti se sešli i všichni čeští spolubratři, kteří v současné době pobývají v Římě, včetně kardinála Špidlíka.

"O půl páté vyrazil z koleje hlavním vchodem do kostela liturgický průvod. Jedenáct nových jáhnů, jejichž způsobilost potvrdil delegát otce generála pro římské domy P. Joseph Daoust, projevovalo samozřejmě různé temperamenty, bohoslužba byla důstojná a radostná," líčí průběh akce český provinciál.

Tradičně silné bylo české zastoupení v hudebním doprovodu bohoslužby. Sbor řídil Miroslav Herold a za varhanami exceloval Lukáš Petřvaldský, který byl ovšem tentokrát pod stálým dohledem správce kostela, aby nehrál příliš nahlas a nepoškodil fresky.

Bezprostředně po skončení liturgické slavnosti následovalo povinné společné focení a bohaté pohoštění ve dvoře jezuitské koleje. "Byla to příležitost potkat staré známé z různých koutů světa. Daly se při tom vyřídit i různé praktické záležitosti. Tovaryšstvo a církev má nyní jedenáct nových služebníků," uzavírá své ohlédnutí za římskou slavností František Hylmar.


Prohlédněte si fotografie z akce ZDE.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Příprava setkání Evropských jezuitů ve formaci
26.6.2023 Mladí kolumbijští jezuité se setkali s otcem generálem
8.3.2023 Přípravy na letní setkání Evropských jezuitů ve formaci
21.9.2022 Setkání Evropských jezuitů ve formaci
17.3.2022 Noviciát středoevropské provincie Tovaryšstva se přestěhoval do Rakouska



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil