Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Svěcení a primice Ladislava Noska

Čtvrtek, 14.5.2009
Brno / Jihlava. V sobotu 18. dubna byl kostel Nanebevzetí Panny Marie v Brně svědkem velké události. Z rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho přijal kněžské svěcení jezuita Ladislav Nosek. Bohoslužbu doprovázely dvě hudební tělesa: brněnská gregoriánská schola od sv. Michala a pěvecký soubor "Ad Dei Gloriam" z Českého Těšína.


Ve své promluvě světitel přiblížil světla i stíny kněžské služby. Bezprostředně poté následoval před obětním stolem obřad svěcení, ve kterém Ladislav nejprve stvrdil své rozhodnutí stát se knězem. Při litaniích ke všem svatým se svěcenec vrhl na tvář a byla nad ním pronesena tradiční modlitba. Jak je zvykem, ruce na něj potom vložil nejen biskup, ale také všichni přítomní kněží.

Po skončení obřadu svěcení si už novopečený kněz mohl s pomocí otce provinciála obléci mešní roucho a přistoupit k oltáři, aby spolu s biskupem poprvé koncelebroval mši svatou. Po skončení slavnosti a děkovacích proslovech následovalo pohoštění před kostelem, v oratoři Barunka a restauraci Plzeňka.

Následující den, na druhou "milosrdnou" neděli velikonoční, se v Láďově rodišti v kostele sv. Ignáce z Loyoly konala slavná primiční mše svatá. V den, ve kterém se kdysi (19. dubna 1541) sv. Ignác stal prvním generálním představeným Tovaryšstva Ježíšova, se tak alespoň symbolicky do "svého" kostela na krátkou dobu vrátili jezuité. Mezi koncelebranty byli jak diecézní kněží, tak také bratři premonstráti, kteří se o jihlavskou farnost sv. Jakuba starají. Jezuitští spolubratři se sjeli z různých koutů Čech a Moravy, ale také z Německa, Španělska, Portugalska, Polska a Indie.

V teologicky erudovaném kázání se český provinciál František Hylmar odrazil od otázek, na které kandidát kněžství v tradičním obřadu svěcení musí dát své "ano". Jsou výčtem pěti základních povinností, jež na sebe novokněz bere, zdůraznil kazatel.

Všichni, kdo se zúčastnili primice, byli po skončení bohoslužby pozváni k bohatě prostřeným stolům v hotelu Gustav Mahler, v krásných barokních prostorách bývalého dominikánského kláštera.

Novokněze čekalo primiční turné

"Svěcení i primice byly důstojné a radostné. Jak díky otci biskupu Vojtěchovi, tak díky brněnským spolubratrům a přátelům, rodičům, jihlavským otcům premonstrátům i jihlavským farníkům, kteří k nim přistoupili s velkým nasazením," odpovídá Ladislav na otázku, jak svěcení a primici prožil. V následujícíh dnech ho pak ještě čekalo "primičním turné", které zakončí bohoslužbou pro krajany v sobotu 16. května ve Frankfurtu nad Mohanem.

Kněžské svěcení je pro něho velkou událostí, ale velké změny ve způsobu života mu prý nepřineslo. "Na rozdíl od mnoha jiných případů pro mě svěcení neznamená loučení se seminářem a se školou, příchod na nové místo, nové úkoly, nový životní program apod. To z psychologického hlediska trochu brání prožívat a pozorovat změnu nějak intenzivněji."

Zároveň ale čerstvý kněz podotýká, že by bylo chybou si myslet, že je vše jako dřív. "Koneckonců už pouhý fakt, že se nemusím strachovat, jak to s tou primicí dopadne a jak moc budu nervózní, působí citelnou úlevu," usmívá se jihlavský rodák.


Na našich stránkách si lze prohlédnout fotografie z obou událostí: svěcení i primice.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Příprava setkání Evropských jezuitů ve formaci
26.6.2023 Mladí kolumbijští jezuité se setkali s otcem generálem
8.3.2023 Přípravy na letní setkání Evropských jezuitů ve formaci
21.9.2022 Setkání Evropských jezuitů ve formaci
17.3.2022 Noviciát středoevropské provincie Tovaryšstva se přestěhoval do Rakouska



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil