Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Svatojánské slavnosti 2009

Pátek, 15.5.2009
Praha. Již druhým rokem proběhne na Karlově náměstí a v přilehlých kostelech Svatojánská pouť. Akci pořádá Duchovní správa kostela sv. Ignáce ve spolupráci s herečkou Janou Radojčićovou. I letos se pouť těší podpoře Městské části Praha 2 a nově i Ministerstva kultury.


Bohatý program byl zahájen už v pátek 15. května v kostele sv. Jana Nepomuckého Na Skalce. Účastníci si mohli v 17 hodin vyslechnout autorské čtení básníka Martina Ivana Jirouse. Po něm v 18.30 následovala Poutní česko-německá mše svatá, kterou koncelebrovali Anton Otte a jezuita Ludvík Armbruster. Bohoslužbu doprovodila Bachova, Händelova a Dvořákova hudba.

Hlavní program se ale bude konat až v sobotu a to hned na několika místech na Karlově náměstí, ale i v přilehlých kostelech svatých Ignáce a Jana Nepomuckého.

Při úvodní bohoslužbě slova v 9.30 v kostele sv. Ignáce zazní ranní chvály ze svátku Jana Nepomuka. Na to v 10 hodin naváže průvod z kostela na Karlovo náměstí doprovázený mažoretkami, komedianty, ale také dechovým orchestrem z Kolína. Ten se ostatně postará i o slavnostní zahájení na podiu, než ho v 11 hodin vystřídá Jazzové kvarteto F. Kopa s Martou Kubišovou.

Během dne pak na stejném místě diváky zabaví Kamarádi Staré řeky, sbor nevidomých VOKÁL, Divadlo Vječné se svým "Jarmarečním vyprávěním o sv. Janu Nepomuckém", Bridge Band s mažoretkami, "Péro za kloboukem", Zdeněk Hrášek a kapela Roman Dragoun s "His Angeles". Vyhlášeny budou i výsledky výtvarné soutěže pro děti a mládež.

Na trávníku v horní části Karlova náměstí budou pro starší a mladší děti připraveny výtvarné dílny. Ti kteří mají rádi exotiku, mohou okusit speciality mezinárodní kuchyně, ale zastánci domácího kulinárního umění nespíš zůstanou u českého piva, grilovaných klobás, perníku a moravského vína. Na trávníku také vystoupí "Péro za kloboukem" se staropražskými písněmi a děti se mohou těšit na Africkou pohádku. Vít Marčík mladší zase nachystal pohádky "Já jsem to", "Pinocchio" a "Královská moudrost" a Jakub Folvarčný "Legendu o nešťastném staviteli", která se vrátí do dob, kdy byl budován Karlův most. Nebudou chybět ani jiné poutní atrakce, kolotoče, dudácká kapela, kejklíři a šermíři.

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Skalce bude odpoledne hostit koncerty, divadelní představení i autorská čtení. Vystoupí Hana Škvařilová a profesor Kalfus, básnířka Hana Stará, Blanka Vysloužilová se souborem zobcových fléten Vivat Flauto, spisovatelka Milena Oda nebo Jana Bezpalcová se svým akordeonem. Zazní také violoncelový koncert profesora J. Kulhana a M. Kulhanové a herec Jan Kačer se nabídne svou interpretaci barokního kázání o ctnostech Jana Nepomuka.

Pod názvem Zpěvy zavržených se skrývá hebrejská poezie v překladu Jiřího Langra, kterou bude recitovat Hana Frejková a hudebně ji doprovodí Michal Hromek. Večer si účastníci vyslechnou ještě Jiřího Jelínka, M. Gautona a básně Tomáše Tajchnera, nebo autorské čtení Dany Vackové s hudebním podkresem violy M. Řeháka. V 22 hodin pak tamější program zakončí Jakub Folvarčný, který předvede monodrama Jan z Jenštejna.

V kostele sv. Ignáce zatím proběhne výstava dětských prací a o zábavu se postarají i dětské sbory ZUŠky. V pravé poledne zazní 40 fléten: vystoupí soubory Vivat Flauto, Flauto Vispo, Flauto Giocoso, Flauto Giubiloso a dětské soubory "Osminky" a "Notičky". "Sebranka" si pro diváky nachystala gospely a "Šarbilach" židovskou hudbu. V 17.30 pak program v kostele uzavře poutní bohoslužba.

Také Družinská kaple kostela sv. Ignáce poskytne organizátorům svatojánských slavnosti vhodný prostor. Tam si od 10.30 přijdou na své především děti, pro které Státní opera nachystala speciální inscenaci Rusalky a Figara. Divadlo Vječné pak naváže představením "Zachariáš a Alžběta" a v 18.30 pak Jan Kačer vystoupí s dalším představením, s tajemným názvem "Jedu k mámě".

V neděli 17. května bude hudba starých mistrů doprovázet i večerní bohoslužbu v 17.30 v kostele sv. Ignáce. Po ní se uskuteční krátká pobožnost, při které zazní Svatojánské variace pro dívčí a smíšený sbor, varhany a orchestr Jana Blably.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.5.2023 Svatý Jan Nepomucký – kdy mluvit a kdy mlčet
7.5.2014 Již sedmý ročník Svatojánské poutě se blíží
15.5.2013 Karlovo náměstí již pošesté ožije Svatojánskou poutí
18.5.2012 Pátá Svatojánská pouť je už za dveřmi
28.6.2011 Společenství u pražského jezuitského kostela zakončilo školní rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil