Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Kardinál Špidlík je v nemocnici

Čtvrtek, 21.5.2009
Řím. Nejznámější český jezuita, kardinál Tomáš Špidlík, se 5. května večer vážně zranil ve svém římském domě. Upadl, zlomil si nohu v krčku a musel být okamžitě převezen do nemocnice.


Operaci prodělal na ortopedickém oddělení kliniky Gemelli 9. května. „Dopadla nejlepším možným způsobem,“ raduje se jeho přítel a žák Richard Čemus SJ, který svého učitele pravidelně navštěvuje. Zákrok vyžadoval anestezii pouze od pasu dolů, protože narkóza by v jeho věku byla velmi riziková. Kyčelní kost byla zpevněna kovovou destičkou a naštěstí nebylo nutné použít endoprotézu. Kardinál zůstal do středy 13. května na ortopedickém oddělení, pak přešel na oddělení rehabilitační.

Díky úspěšnému průběhu operace se pacient brzy s vervou mohl pustil do práce. „Čte, studuje a dělá si poznámky na své tradiční kartičky pohlednicového formátu, které nosí neustále s sebou,“ referuje Čemus. Pacient podle jeho slov srší optimizmem, „všechno trpělivě snáší a nepřestal vtipkovat, ačkoliv pro něho operace při lokální anestezii byla velmi bolestivá. Bylo však zapotřebí uchránit jeho oslabený kardiovaskulární systém od náporu celkové anestezie.“

Českého jezuitu pravidelně navštěvují členové Centra Aletti, kde významný specialista na křesťanský východ bydlí a pracuje. „Je opravdu dojemné, jak se o svého duchovního otce starají. Na směny se u něho střídají, dnem i nocí, aby nebyl ani minutu bez asistence,“ uvádí dále Čemus. Jeho přátelé prý dokonce aktivovali všechny známosti, aby mu v nemocnici zajistili tu nejlepší péči.

Kvůli zranění a rekonvalescenci musel známý kardinál zrušit řadu naplánovaných akcí. Češi žijící v Itálii se museli smířit s tím, že kardinál Špidlík nebude předsedat slavnostní bohoslužbě v sobotu 16. května v české koleji Nepomucenum, na svátek svatého Jana Nepomuckého a při příležitosti 80. výročí založení koleje. Zastoupil ho nakonec rektor Mráz, který v kázání prošel celou historii koleje.

Stejně tak Špidlíka postrádali o den později na mši svaté u hrobu kardinála Berana. A ani v římském Pantheonu nemohl pronést úvodní řeč před nedávným koncertem hradeckých Boni pueri organizovaném českou ambasádou při Svatém stolci v rámci předsednictví České republiky v Evropské Unii. „Krásný text jeho proslovu tam ale nakonec přece jen zazněl,“ dodává Čemus, který byl Špidlíkem pověřen, aby jeho projev sám přednesl.

Opět v dobrém rozmaru

V neděli 17. května se Richard Čemus za nemocným vydal s početnou delegací z koleje Nepomucenum pod vedením rektora Jana Mráze. Ve skupině byl i Mons. Laštovica, který českého kardinála zastoupil na mši svaté u hrobu kardinála Berana v 8 hodin ráno.

„Kardinál Špidlík by v dobrém rozmaru. Hlásil nám, že poprvé, co je v nemocnici, tedy od 5. května, dobře spal, a že si tuto milost vyprosil u kardinála Berana,“ směje se Richard Čemus. „Pak zavzpomínal na posledních okamžiky života kardinála Berana, u jehož smrtelného lože stál ve chvíli, kdy dorazil papež Pavel VI.“

Poslední návštěva v nemocnici Gemelli přinesla nejbližším Špidlíkovým přátelům naději, že se bezmála devadesátiletý pacient brzy bude moct vrátit domů. „Je opět plný života a rehabilitace probíhá podle plánu. Už může pohybovat i pravou zraněnou nohou a udělat dokonce pár kroků o berlích. Má na pokoji i vozíček, ve kterém sedí, když slouží mši svatou,“ raduje se jeho žák Richard Čemus.


Více informací o životě a díle Tomáše Špidlíka na našich stránkách nebo na Wikipedii.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
2.4.2024 Výročí úmrtí kardinála Špidlíka
13.4.2023 Výročí úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ
11.11.2022 Papež František o otci Špidlíkovi
5.10.2020 Vzpomínka u sarkofágu kardinála Špidlíka
15.4.2020 Výstava o životě kardinála Tomáše Špidlíka SJ na Velehradě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil