Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Ohlédnutí za druhým ročníkem Svatojánské pouti

Středa, 27.5.2009
Praha. V centru české metropole proběhl od 15. do 17. května již druhý ročník Svatojánských slavností. Akci opět pořádala Duchovní správa kostela sv. Ignáce ve spolupráci s herečkou Janou Radojčićovou. Organizátoři se netají tím, že by rádi znovu oživili každoroční svatojánské poutě v Praze pro širokou veřejnost.


Akce začala již v předvečer svátku, v pátek 15. května, a to v místě nejvhodnějším: v kostele sv. Jana Nepomuckého Na Skalce. Po autorském čtení básníka Martina Ivana Jirouse se konala Poutní česko-německá mše svatá, doprovázená Bachovou, Händelovu a Dvořákovou hudbou. Hlavní program pak zájemce čekal hlavně v sobotu na Karlově náměstí a v přilehlých kostelech svatých Ignáce a Jana Nepomuckého.

Výběr byl jako vloni velmi bohatý: několik divadelních představení, koncerty různých hudebních žánrů, recitace a autorská čtení, pouťové atrakce, vystoupení kejklířů, soutěže nebo kreativní workshopy pro děti. Zkrátka každý tu našel něco pro sebe. Lesk slavnostem dodala zpěvačka Marta Kubišová nebo herec Jan Kačer.

Tečkou celé akce byla večerní bohoslužba v kostele sv. Ignáce v neděli 17. května, kterou hudebně doprovodila díla starých mistrů a Svatojánské variace pro dívčí a smíšený sbor.

"Jsem ráda, že se od loňského roku podařilo rozšířit přípravný tým a okruh spolupracovníků," říká hlavní iniciátorka a pořadatelka Jana Radojčićová. Spokojená se do Berlína vracela českoněmecká spisovatelka Milena Oda. Její autorské čtení a hudební doprovod na akordeon Jany Bezpalcové v kostele sv. Jana Nepomuckého na Skalce natočila francouzská televize ARTE.



Jan Kačer a Adéla Kubačáková v představení "Jedu k mámě"
(foto Dušan Dostál)


Deštivé ráno, prosluněné odpoledne

Přitom začátek akce nevypadal moc slibně. V sobotu ráno před 6 hodinou ještě na Karlovo náměstí padal vytrvalý déšť. "Zde musím vyjádřit obdiv P. Josefu Čunkovi SJ, který si navzdory tomu zachoval pevnou víru, chladnou hlavu a velkoryse se dělil o svůj klid a pokoj v duši se všemi kolem," směje se herečka Jana Radojčićová.

Brzy se naštěstí začalo počasí vyjasňovat a odpoledne se už účastníci svatojánských slavností mohli hřát v paprscích slunce.

Na Karlově náměstí pořadatelé postavili 4 středověké stany, které nabídly soutěže a workshopy pro děti, ale také opékané klobásy, hořčici z Nového Dvora, perník a divadelní představení.

"Sama za sebe mohu říct, že Pouť se mi velmi líbila a myslím, že by bylo hezké, aby se z oslav sv. Jana stala tradice," říká mladá violoncellistka Magdalena Kurhanová, která na akci také vystoupila. "Myslím, že podobné aktivity by si zasloužily více pozornosti, protože osobnosti, které se této akce zúčastnily, patří ve svém oboru k uznávaným umělcům." Osmnáctiletá hudebnice oceňuje také to, že se veřejnost nenásilnou formou může blíže seznámit s odkazem sv. Jana.

Divadlo Vječné

"Ano, věděla jsem, že se u nás na Karlově náměstí chystá svatojánská slavnost a že by bylo dobré se tam zastavit, ale vůbec jsem nečekala, že tam prožiji tak milé odpoledne," uvádí Jitka, jedna ze starších účastníků akce. "Jindy anonymní a ne zcela bezpečné náměstí se naplnilo dětmi i dospělými a proměnilo se v pouť důvěrně známou z dětských vzpomínek," popisuje své dojmy.

Z bohatého programu prý ale stihla jen zlomek. "V poutním kostele sv. Jana Nepomuckého na Skalce recitoval herec Jan Kačer Halasovy verše a vytvořil prostor pro osobní rozjímání. V Družinské kapli kostela sv. Ignáce hrálo Divadlo Vječné. Žádný odtažitý kus v dobových kulisách, ale současná svěží hra o obyčejných lidech, kteří se navzdory starostem, umějí radovat ze života," chválí body programu, které ji nejvíce zaujaly.

Hra Zachariáš a Alžběta pojednávala o přátelství, manželství, a důvěře v Boha. "Příběh je zdramatizován se smysluplnou akční zkratkou, s důrazem na zdánlivě všední detaily, s vtipem a invencí. Inscenace byla ušita na míru Družinské kapli. Hrálo a zpívalo se všude, herce střídali hudebníci, stále se bylo na co dívat," popisuje Jitka premiérové představení divadla Vječné.

Hra prý dokázala diváky rozesmát i dojmout k slzám. "Herci byli dojemně opravdoví, sálala z nich radost z hraní a laskavost. Přirozeně komunikovali mezi sebou i s publikem. Odcházeli jsme potěšeni a obdarováni. Zbývá se jen zeptat: 'Kdy hraješ příště, Divadlo Vječné?' Už teď se těším na další svatojánskou pouť," uzavírá své ohlédnutí za Svatojánskými slavnostmi spokojená účastnice.

Program nabitý osobnostmi

Zcela úplný výčet osobností, které účinkovaly na letošních slavnostech, by byl nekonečný. Mimo jiné účastníky potěšila zpěvačka Marta Kubišová, skladatelé a klavíristé František Kop a Petr Malásek, herci Jan Kačer, Jakub Folvarčný a Adéla Kubačáková, varhaník a pedagog Jan Kalfus, sopranistka Hana Škvařilová, spisovatelé Milena Oda, Hana Stará či Tomáš Tajchner, violoncellista Jaroslav Kulhan, flétnistka Blanka Vysloužilová, herečka a zpěvačka Hana Frejková, kytarista Michal Hromek, francouzský hudebník Mathieu Gautron, herec, muzikat a akrobat Jiří N. Jelínek, herečka a spisovatelka Dana Vacková, violista Milan Řehák, skladatel a zpěvák Roman Dragoun a mnoho dalších.

Na akci také vystoupil Pražský smíšený pěvecký sbor Sebranka, Orchestr Jaromíra Vogela Šarbilach, část souboru Státní opery Praha, smíšený pěvecký sbor nevidomých VOKAL, kapela Bridge Band, dechový orchestr Kolín Harmonie 1872, Scarlett mažoretky Kutná Hora, taneční skupina mažoretek Srdíčko Kolín, Historická skupina URSUS, dudácká kapela Dokolečka a další tělesa.


Foto Dušan Dostál a Tomáš Novák

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.5.2023 Svatý Jan Nepomucký – kdy mluvit a kdy mlčet
7.5.2014 Již sedmý ročník Svatojánské poutě se blíží
15.5.2013 Karlovo náměstí již pošesté ožije Svatojánskou poutí
18.5.2012 Pátá Svatojánská pouť je už za dveřmi
28.6.2011 Společenství u pražského jezuitského kostela zakončilo školní rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil