Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Slovenští jezuité opět chystají Xaveriádu

Pondělí, 15.6.2009
Bratislava. Po úspěchu z minulého roku chystají slovenští jezuité i na letošní rok pod názvem Xaveriáda 2009 letní duchovní obnovu pro mládež. Bohatá nabídka opět obsahuje mnoho různých aktivit, sociální projekty, tábory, pěší či cyklistické poutě. Akce proběhne na konci července a na začátku srpna a jezuité ji pořádají ve spolupráci se sestrami z Congregatio Jesu, které letos oslaví jubileum. Je tomu totiž právě 400 let od chvíle, kdy ke vzniku tohoto řeholního uskupení dala impulz charismatická Angličanka Marie Wardová.


Základní téma letošní obnovy pochází z evangelia podle Jana, kde Ježíš sám sebe představuje jako cestu, pravdu a život. Účastníci také navážou na duchovní dědictví Marie Wardové, která ženám ukázala cestu pastorační angažovanosti v církvi a apoštolského nasazení se silným sociálním akcentem.

Mládež ve věku od 15 do 30 let nejen ze Slovenska, ale i z okolních zemí včetně Česka, si může vybrat, zda a kam se vydá na cyklistickou pouť, nebo jestli upřednostní spíše sociální či táborový program. Skupiny pod vedením animátora budou mít každý den vyhrazený čas na meditaci, bohoslužbu či společnou modlitbu a po týdnu se všichni sjedou na společné setkání do Bratislavy od 7. do 8. srpna.

Po prohlídce historického centra slovenské metropole budou mít účastníci příležitost seznámit se s okolnostmi příchodu prvních sester z Congregatio Jesu do Uherska. Druhý den vyvrcholí fotografická soutěž a Xaveriádu 2009 pak zakončí slavnostní bohoslužba v jezuitském kostele.

1. Cyklistická skupina Spiridon

Skupina mladých od 17 do 30 let v počtu 10-15 osob se od 1. do 8. srpna pod vedením Jána Burdy SJ vydá z Košic přes Esztergom do Bratislavy. Účastníci se domluví slovensky, česky, anglicky nebo rusky. Přihlásit se mohou do 15. července na adrese jburda(zavináč)jesuits.net.

Cyklistická pouť si klade za cíl poznat přírodní a kulturní krásy středního a jihozápadního Slovenska, život a tradici tamějších křesťanských společenství, jejich historii a specifika. Zkušenost náročných, či nepředvídatelných okolností nabízí prostor pro sebepoznání, solidaritu s druhými, vzájemný respekt, ale také nezištnost a pozornost k cizím potřebám. To vše může napomáhat s osobnostním zráním každého jednotlivce.

Nutná je dobrá tělesná kondice a spolehlivé jízdní kolo, protože každý den bude cyklisty čekat úsek v délce 80 - 100 km. Ubytování je zajištěno ve farních či soukromých prostorách a eucharistie bude slavena v byzantsko-slovanském obřadu. Skupinu bude provázet doprovodné vozidlo. Poplatek na osobu za celý týden je 70 €, do něhož je zahrnuta strava, benzín a ubytovaní.

2. Poutnická skupina Mary Ward

Putovní skupinka Mary Ward pod vedením Alžběty Belákové CJ, Aleny Barvirčákové CJ a Ladislava Šofranka SJ na základě historických záznamů o příchodu Marie Wardové z Vídně do Bratislavy roku 1628 absolvuje tuto trasu znovu a zpřítomní si tak její přednosti a úskalí.

Skupina mladých ve věku od 18 do 30 let v počtu 10 – 15 osob bude mít od 1. do 8. srpna možnost poznat historické okolnosti, životního příběhu a díla významné osobnosti anglických dějin a katolické církve. Účastníci se tak mohou inspirovat nezlomným příkladem věrnosti, velkorysosti a obětavosti ženy, která se zasazovala za velké ideály a o dobro jednotlivce. Ve skupině bude možné komunikovat slovensky, česky, maďarsky, německy, anglicky nebo italsky.

Cílem poutě je vytvořit společenství s duchovním programem, který by všechny účastníky povzbudil k osobní odpovědi a k zamyšlení nad životním směrováním. Nocleh pro poutníky poskytnou místní křesťanská společenství. Minimální poplatek na osobu činí 14 €. Přihlášky se přijímají do konce června na e-mailových adresách alzbetabelakova(zavináč)gmail.com, alenacj(zavináč)gmail.com.

3. Poutnická skupina Moravan

Skupina mladých od 15 do 30 let v počtu 10 – 15 osob pod vedením Milana Hudačka SJ absolvuje od 1. do 8. srpna týdenní pouť z jihomoravského Mikulova přes východní Rakousko do slovenské metropole. Nejprve se bude putovat moravským úvalem podél řeky Dyje a Moravy, pak bude příležitost poznat území Velké Moravy v okolí města Břeclav.

Putovaní ve stylu Ignáce z Loyoly v prostotě a chudobě, kdy se člověk zcela odevzdává do Boží vůle, vyžaduje také odvahu denně si vyprosit jídlo a nocleh od místních obyvatel. Program je obohacený každodenní meditací na vybraná témata a kontemplací přírody. V převážně rovinatém kraji se předpokládá schopnost účastníka absolvovat denně 20-25 km a nést si přitom vlastní zavazadlo za každého počasí.

Přihlásit se je možné do 20 července na adrese: m.hudacek(zavináč)gmail.com. Poplatek 14 € zahrnuje i výdaje společného setkání v Bratislavě. Komunikace je možná ve slovenštině, češtině, polštině, němčině nebo italštině.





Oficiální logo Xaveriády 2009


4. Poutnická skupina Bradlo

Turistická skupina Bradlo bude od 1. do 8. srpna s Robertem Gočalou SJ a Margaretou Uhrovou CJ putovat hřebenem Malých Karpat z Brezové pod Bradlom do Bratislavy. Nabídka je určena skupině 13 mladých ve věku od 20 do 30 let. Domluví se kromě češtiny a slovenštiny i v angličtině. Přihlásit se musí 15. července na adresách: rgocala(zavináč)gmail.com a muhrova(zavináč)gmail.com.

Součástí každodenní 4-6 hodinové túry bude duchovní program. Pouť přinese vše, co každá cesta drsným přírodním terénem vždy obnáší. Poutníci se mohou pokusit objevit Boha v přírodě, v druhém člověku, ve společné modlitbě a sdílení, vzájemných rozhovorech i ve všem, co jim tento společně strávený čas přinese. Nocleh bude ve stanech, srubech nebo na seníku.

Zavazadla si musí účastníci výpravy nést sami a stravovat se z vlastních zásob. Poplatek 14 € za osobu zahrnuje i výdaje společného setkání v Bratislavě. Předpokládané celkové výdaje na cestu a stravu činí pro jednu osobu 35 €.

5. Poutnická skupina Francigena

Od ranného středověku putovalo mnoho evropských národů do Říma po trase, která je dodnes známá pod názvem Via Francigena. Právě po této cestě se vydá stejnojmenná skupina 10-15 mladých ve věku od 18 do 30 let a v průběhu deseti dní od 25. července do 8. srpna bude putovat z Fidenzy v provincii Parma přes Pontremoli do nejzachovalejšího středověkého města Lucca v Toskánsku.

Bude možné poznat městskou kulturu, malebnou toskánskou přírodu, moře a mentalitu italských lidí. Organizátoři si od této nabídky slibují, že spontánně vytvoří prostor pro procvičení komunikace s novými lidmi v cizojazyčném prostředí. V hornatém apeninském kraji bude nutné zdolat i vysokohorský terén. Součástí poutě bude duchovní program pod vedením Martina Gazdíka a Dušana Bezáka SJ.

Nocleh bude ve stanových táborech a skupinu bude provázet vozidlo. Poplatek 150 € na jednotlivce zahrnuje výdaje během 10 dní putování v Itálii. Přihlásit se lze do konce června e-mailem na adrese: gazdyk(zavináč)azet.sk. Zájemci se domluví slovensky, česky, německy, anglicky nebo italsky.

6. Táborová skupina Comunication

Pobyt v mezinárodním společenství 25 mladých ve věku od 15 do 30 let v chatě v Modré u Bratislavy nabízí především prostor pro komunikaci. Od 1. do 8. srpna bude dostatek času pro poznání dalších účastníků ve skupině, pro modlitbu a překonávaní osobních i jazykových bariér. Bude třeba se otevřít na odlišnou kulturu, mentalitu a na nové zkušenosti. Odměnou bude navázání a prohloubení přátelských vztahů mezi účastníky. Přítomnost zahraničního lektora umožní procvičovat si jazykové zručnosti.

Pobyt v přírodě, společenství vrstevníků a disponibilita animátorů jistě zajistí příznivou duchovní a lidskou kreativní atmosféru otevřenou na potřeby mladých lidí, hledajících svoje místo i úlohu v životě. Příjemným kulturním zpestřením bude výlet do Vídně.

Poplatek na osobu je 55 €. Za organizaci a animaci zodpovídají Ľubomíra Jurčová CJ, Zdenka Špaková CJ, Tadea Petrovčinová CJ a Beatrix Meißner CJ. Komunikačním prostředkem bude slovenština, němčina a angličtina. Přihlásit se lze do konce června na adresách lubomirkacj(zavináč)gmail.com a spakova.miroslava(zavináč)gmail.com.

7. Táborová skupinka Vita 2

Skupina 15 mladých ve věku od 18 do 30 let pod vedením Pavlíny Maliníkové CJ a Ondreje Gábriše SJ od 1. do 8. srpna stráví společně čas na chatě v Ružomberoku. Místo leží ve Velké Fatře a skýtá možnost vyrazit do nádherného okolí a poznávat dary přírody a společenství.

Nebude chybět příležitost rozvíjet vlastní tvořivost, těšit se ze života, dobít tělesné a duševní síly a duchovně se obnovit v dnešním uspěchaném světě. V neformálních podmínkách při hrách a dalších společných aktivitách se nabízí nové přátelství a v rámci duchovního programu i poznání ignaciánské spirituality a cesty Marie Wardové.

Poplatek na osobu činí 50 €. Přihlásit se je možné do 30. června na adresách Erika.Malinikova(zavináč)fedu.ku.sk a ogabris(zavináč)gmail.com.

8. Táborová skupina Creation

Animátoři Miroslava Lukčiková CJ, Ráchel Chovancová CJ, Magdaléna Vojtková CJ budou koordinovat táborovou skupinu v Gvötovaly nedaleko od Liptovského Mikuláše. Skupina 10 – 15 mladých ve věku od 16 do 30 let bude mít od 1. do 8. srpna příležitost ponořít se do ticha a využít prostor pro samotu i život v společenství, aby mohli vejít do kontaktu sami se sebou i s druhými, hledat hodnoty života a vyjádřit je prostřednictvím tvořivosti a objevených talentů.

Pohled na život a osobnost Marie Wardové by měl ukázat hodnotu a důležitost každého člověka, přijetí sebe i svého poslání v životě, i potřebu odvahy vykročit za svým cílem. Táborový týden také nabídne výlety do přírody, bude podněcovat k tvořivosti: malování, modelovaní, literární a divadelní tvorbě, pantomimě, tanci, práci s přírodními materiály nebo hře na hudební nástroje. Poplatek na osobu činí 55 € a přihlásit se lze do konce června na adrese: miroslavacj(zavináč)gmail.com.

9. Sociální skupina Samaritán

Beáta Matisová CJ a Abiela Mihová CJ budou animátory experimentu dobrovolníků v sociálním centru v Žakovcích, který od 1. do 8. srpna nabídne zkušenost konkrétní služby ošetřovatele při práci s dětmi, při výpomoci v kuchyni, úklidu, práci na poli a na stavbě.

Pro skupinu 10 – 12 mladých ve věku 18 – 30 let to bude zkušenost týmové práce a zážitek společenství. Budou mít příležitost se naučit každodenní vnímavosti a otevřenosti pro potřeby lidí v nouzi, bezprostřední kontakt s těmi, kteří byli vytlačeni na okraj naší společnosti. Tak se jim otevírá cesta do vlastního nitra i k druhým, ke sblížení s Bohem i mezi sebou navzájem.

Pozvání k pozorné lásce a obětavosti nanovo povzbudí k oživení dobra ukrytého v každém člověku. Duchovní program je neoddělitelnou součástí. Poplatek na osobu je 50 €. Přihlášky do konce června na adresách: abielacj(zavináč)gmail.com a beatam(zavináč)centrum.sk.

10. Sociální skupinka Zefirín

Sociálním projektem je i skupinka Zefirín, která 10 – 15 mladým ve věku 13 – 22 let nabízí práci v rómské osadě v Jarovnicích. Od 29. července do 8. srpna proběhne program společného putovaní k Bohu pomocí poznávaní biblických událostí a postav, blízkých nomádům, mezi něž Rómové patří. Inspirací pro ně bude i život blahoslaveného rómského mučedníka Zefirína. Každé z témat bude aplikované na konkrétní život v osadě i v rodinách.

Nebude chybět duchovní program, prostor pro realizaci a rozvoj přirozených talentů – ve zpěvu, tanci, divadle nebo poezii. Rómům bude nabídnuto doučování, kroužky malování a vyšívání. Ale půjde i o konkrétní službu v osadě a ve farnosti s cílem objevovat a přinášet Boha do každodenního života a do mezilidských vztahů. Soutěže, výlety do přírody a návštěva Rómů v osadě Poštárka u Bardějova – to všechno by mělo podpořit iniciativu a snaživost mladých Rómů, touhu navazovat nové kontakty, ochotu otevřít se a přijímat hodnotu člověka i života.

Zážitek společného týdne i víkendu v Bratislavě obohatí každého účastníka o nové sociální zkušenosti. Výdaje činí 35 € na osobu. Přihlásit se lze (slovensky, česky či německy) do konce června na adrese: szabavova(zavináč)gmail.com.

11. Sociální skupinka Misia

Skupina mladých děvčat se v prvním dni pokusí hledat dobro a zlo, světlo a tmu v lidské společnosti, což se pokusí vyjádřit i pomocí scénky. Následující den navštíví bardějovský hospic i místní Dům ošetřovatelské služby a potěší tamější obyvatele a lidi z rómské osady připraveným programem.

V komunitním centru ve Zborově se s rómskými dívkami a mladými ženami podělí o své zkušenosti při ručních pracích a při vedení domácnosti, kde má své pevné místo pečení a vaření. Skupina 10 mladých ve věku od 15 do 30 let nabídne i doučování mladých a to nejen během programu Xaveriády. Výlet do Vídně a Trnavy by měl být povzbuzením v rozhodnutí „Dělat dobro a dělat ho dobře.“

Duchovní program i zážitek společenství snad ještě umocní a podpoří prospěšné aktivity a bude formovat i samotné účastnice sociální skupiny. Doba trvání od 1. do 8. srpna. Poplatek bude 40 €. Odpovědná za skupinu je Salome Kuzmová CJ a přihlásit se lze do konce června na adrese: salomka(zavináč)inmail.sk.


Více informací na oficiálních stránkách Xaveriády 2009

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
11.4.2024 Peter Dubovský SJ se stal členem Evropské akademie věd a umění
9.4.2024 Slovenští jezuité mají nového jáhna
25.1.2024 Sté výročí narození kardinála Jána Chryzostoma Korce SJ
22.1.2024 Rok Tomáše Munka
28.2.2023 Uvedení děkana jezuitské Teologické fakulty Trnavské univerzity v Bratislavě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil