Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Pouť, turnaj a svátost biřmování

Pondělí, 6.7.2009
Praha. S příchodem prázdnin je většina aktivit v pražském kostele sv. Ignáce „u ledu“ a bude obnovena až s příchodem nového školního roku. Zdejší společenství věřících se ale už nyní začíná chystat na tradiční oslavy zakladatele jezuitského řádu. Patrona jezuitského kostela sv. Ignáce si připomene slavnostní poutní bohoslužbou v poslední červencový den. Při slavnosti smíšený Svatoignácký sbor, sólisté a orchestr opět provedou slavné dílo Wolfganga Amadea Mozarta, Mši C dur "Korunovační".


Nebude chybět ani obvyklé přátelské pohoštění na dvoře rezidence. To je určeno především pro spolupracovníky, dobrodince a pravidelné účastníky barokního chrámu, zdobícího Karlovo náměstí.

Přestože se všechny obvyklé skupiny a společenství začnou opět scházet až po letních prázdninách, klub seniorů bude po dobrých zkušenostech z minulých let otevřen i během července a srpna.

Akce na sklonku školního roku

V sobotu 20. června se v Dolních Počernicích konal již čtvrtý ročník sportovního turnaje mládeže SKAM. Ve volejbalovém turnaji vyhrálo svatoignácké dívčí družstvo první místo, a tak se po třech letech putovní pohár opět vrátil do rukou děvčat ze společenství kostela sv. Ignáce.

Také v kopané předvedli reprezentanti pražského jezuitského chrámu skvělý výkon. Navzdory tomu, že spousta hráčů, kteří původně přislíbili mužstvo posílit, se nakonec hry nemohla zúčastnit, získali druhé místo a udrželi si tak pozici z minulého roku.

Malé skupině biřmovanců udělil při nedělní bohoslužbě 14. června v 9 hodin svátost biřmování pražský světící biskup Václav Malý. K 6 mladým ženám ve věku od 17 do 30 let, převážně studujícím, se připojil také jeden starší muž, který se na svátost dospělosti připravoval v akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora. Biřmovanky prošly asi půlroční přípravou při kostele sv. Ignáce ve formě katechezí a v závěru se zúčastnily krátké duchovní obnovy.



Pečeť darů Ducha svatého přijali: Marie Galatíková, Kateřina Válková, Pavlína Černá, Kristýna Gallasová, Vendula Havrlantová, Lenka Žáková a Jiří Souček. Mezi patrony, které si biřmovanci vybrali, se objevila například Markéta Skotská, Terezie z Lisieux, Zdislava z Lemberka nebo Jan od Kříže.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.8.2023 Ze slavnosti svatého Ignáce v pražském jezuitském kostele
7.6.2023 Program Noci kostelů na dvoře jezuitské rezidence
16.4.2023 Jak se modlit s Písmem svatým
2.3.2023 Pomoc Ukrajině v aktuální situaci
27.12.2022 Poutní slavnost v pražském kostele svatého Štěpána



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil