Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nový provinciál Slovenské provincie

Pondělí, 20.7.2009
Bratislava. Slovenská provincie jezuitského řádu má nového představeného. Generál Adolfo Nicolás jmenoval 13. července slovenským provinciálem P. Petera Bujka. Úřad převezme 31. října z rukou dosavadního představeného P. Jána Ďačoka.


Peter Bujko se narodil 16. září 1968 ve Vranově nad Topľou. Už během studií teologie se začal zajímat o ignaciánskou spiritualitu a duchovní cvičení. Po kněžském svěcení 27. června 1998 působil dva roky v exercičním domě sv. Ignáce v Prešově. Jeho hlavní náplní bylo dávání duchovních cvičení a pastorační činnost v kapli exercičního domu.

Na to pak v jubilejním roce 2000 navázal postgraduálním studiem teologie na Vysoké škole filosoficko-teologické Sankt Georgen ve Frankfurtu nad Mohanem. Ve svém licenciátu a doktorátu se věnoval dogmatické teologii a ignaciánské spiritualitě.

Později ocenil nejen studium na renomované jezuitské škole, ale i obohacující diskuse s profesory a život v mezinárodním společenství jezuitských studentů. „Poznávat život jezuitů od Japonska, Koreje až po Venezuelu a Kongo a vytvářet s nimi jedno společenství ‚přátel v Pánu‘ prohlubovalo moji jezuitskou identitu a učilo mě prožívat Tovaryšstvo Ježíšovo jako mezinárodní řeholní společnost s univerzálním posláním,“ prohlásil po návratu z Německa Bujko.

Když se v roce 2005 vrátil ze studií, představení ho jmenovali spirituálem slovenských scholastiků v Bratislavě. Jeho úkolem bylo doprovázet spolubratry, kteří absolvovali svoje filozofická a teologická studia, v lidském a duchovním rozvoji, ale také v přípravě na kněžskou službu. Kromě toho začal přednášet na Teologické fakultě TU v Bratislavě a na Pedagogické fakultě téže univerzity v Trnavě. Řeholní formaci završil tzv. třetí probací v Dublinu na přelomu let 2007 a 2008. Po návratu navázal na své pastorační působení v Bratislavské arcidiecézi.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
19.12.2013 Novým provinciálem slovenských jezuitů byl jmenován Rudolf Uher
3.9.2013 Představený slovenských jezuitů Peter Bujko náhle zemřel
27.11.2009 Je důležité naslouchat
10.11.2009 Jako jezuité dnes žijeme v napětí



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil