Články / V médiích Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Karel Slavíček mezi Světci a svědky

Pondělí, 3.8.2009
Česká televize odvysílala portrét slavného jezuitského misionáře

Redakce Jesuit.cz

V rámci cyklu pořadů Světci a svědci se režisér M. Kučera zaměřil na jezuitského misionáře, astronoma, matematika a hudebníka Karla Slavíčka. Portrét prvního českého sinologa a řeholního kněze, který se stal oblíbencem čínského císaře, odvysílala ČT 2 v neděli 8. srpna.


Diváci se tak mohli vypravit po stopách dobrodružného životního příběhu typického reprezentanta barokní jezuitské vzdělanosti Karla Slavíčka. V pořadu vystoupil i dlouholetý jezuitský misionář v Japonsku Ludvík Armbruster, nebo přední český sinolog a tibetolog Josef Kolmaš.

Karel Slavíček se narodil 24. prosince 1678 v domě U Slunce na jimramovském náměstí. Po studiu na brněnském gymnáziu absolvoval dva roky bohosloví a v Olomouci tři roky filozofie. Čtyři roky zde zůstal jako pedagog a poté odešel do Prahy, kde se věnoval další čtyři roky studiu teologie. Jeho koníčkem se stala matematika a astronomie. Jako student také sestavil podrobný plán Prahy.

Po studiích působil dva roky jako kněz v Jičíně a pak se stal profesorem matematiky na gymnáziu ve Vratislavi. Roku 1710 byl profesorem hebrejštiny a matematiky na univerzitě v Olomouci, kde dosáhl kromě jiného doktorátu filozofie a složil řádové sliby jezuitského řádu. Odtud odešel do Brna, kde požádal roku 1714 o vyslání na misijní cestu.

V létě 1715 se vydal do Lisabonu. Tam se spolu s jezuity bavorským Janem Köglerem a portugalským Ondřejem Pereyrou v březnu 1716 nalodili na loď do Číny a po půlroční plavbě se dostali do Macaa. Cestu si krátil studiem čínštiny.

V Číně pak Slavíček strávil zbytek života. Kromě odborných prací z oboru astronomie napsal i pojednání o čínské hudbě. Stal se autorem prvního plánu Pekingu. Pro svou zdatnost v přírodních vědách se stal oblíbencem císaře. Zemřel v Pekingu 24. srpna 1735 a je pochován pod dodnes zachovalým náhrobkem s čínským nápisem na hřbitově poblíž městského paláce.


Pořad je k dispozici online na stránkách ČT. Více informací o životě a díle Karla Slavíčka ZDE.

Zdroj: ČT, Wikipedia


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.6.2022 Jaký je význam a poslání časopisů Tovaryšstva Ježíšova?
15.6.2022 Papež hovoří se zástupci jezuitských časopisů
23.7.2021 Deset let digitálního projektu, který nabízí modlitbu
24.2.2021 Akademická farnost v Toruni
2.12.2020 Film o salvadorských mučednících



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil