Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Papež napsal kardinálu Špidlíkovi k 60. výročí jeho kněžství

Pondělí, 24.8.2009
Řím. Český kardinál Tomáš Špidlík slaví v těchto dnech 60. výročí svého kněžského svěcení. Slavný jezuita a celosvětově uznávaný specialista na spiritualitu křesťanského Východu oslavil toto jubileum spolu s nejužšími přáteli a spolupracovníky, členy římského Centra Aletti a spolubratry mší svatou v kryptě P. Pia v San Giovanni Rotondo.


Papež Benedikt XVI. zaslal při této příležitosti jubilantovi blahopřejný telegram, v němž mu vyjadřuje svou duchovní blízkost. „Duchovně se spojuji s vámi a s těmi, kteří jsou vám na blízku, a připojuji se při této krásné příležitosti ke chválám a díkům za dary, které vám udělil během vaší dlouhé a plodné služby evangeliu a církvi, zejména ve prospěch křesťanského Východu,“ píše kardinálu Špidlíkovi v telegramu Benedikt XVI.

Svatý otec mu dále srdečně blahopřeje a na přímluvu Panny Marie a svatého Ignáce mu vyprošuje „hojnost nebeských milostí a uděluje apoštolské požehnání jemu i jeho blízkým“.

Papežův list je pro českého kardinála velkou poctou, které se obvykle dostává jen nejvýznamnějším osobnostem církve.

Přestože by se měl v prosinci tohoto roku dožít již svých devadesátých narozenin, Tomáš Špidlík stále pracuje: dále píše knihy a připravuje promluvy pro rozhlas. Sice se 5. května vážně zranil, když upadl, zlomil si nohu v krčku a musel být převezen do nemocnice. Čekala ho pak operace a především dlouhodobá rehabilitace. Ale už v červenci se vydal do Chorvatska, kde se mimo jiné setkal s arcibiskupem ze Splitu.

„Cvičím se v chození s berličkami na břehu mořském. Udělal jsem pokroky,“ smál se tehdy český kardinál, který jakoby nikdy neztrácel dobrou náladu a vitality měl na rozdávání. Ve čtvrtek 23. července se vrátil do Říma, aby mohl u svého počítače dál v klidu pracovat, především nad promluvami pro českou redakci Vatikánského rádia.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
2.4.2024 Výročí úmrtí kardinála Špidlíka
13.4.2023 Výročí úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ
11.11.2022 Papež František o otci Špidlíkovi
5.10.2020 Vzpomínka u sarkofágu kardinála Špidlíka
15.4.2020 Výstava o životě kardinála Tomáše Špidlíka SJ na Velehradě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil