Články / Články Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Škola Nativity se po letních prázdninách rozroste

Neděle, 30.8.2009
Ve škole přibyli pedagogové a dvě nové třídy, změnila se ředitelka

Nikola Pecková

Projekt, který mnozí skeptici považovali za obtížně uskutečnitelný, se podařilo realizovat a škola Nativity má za sebou první rok své existence. Na začátku září se rozšíří o dvě další třídy a začne se psát další kapitola historie školy.


Na další rok bylo přijato na dvacet nových šesťáků. Někteří se už „nakazili“ duchem školy během prázdnin, zúčastnili se totiž malých jednodenních akcí, které jsme pro děti připravili. Během prázdnin nám dokonce napsali několik dopisů, v kterých nezapomněli zmínit, jak se do školy těší. Protože v září otvíráme dvě nové třídy, museli jsme přistoupit také k drobným úpravám v budově školy. Došlo také na rozšíření pedagogického sboru a na změnu ředitelky školy. Od prvního srpna se jí stala dosavadní učitelka angličtiny Jindřiška Vopatová.

Jednou zásadní změnou pro děti bude to, že už nebudou obědvat v dosavadní jídelně, ta se změnila na novou třídu, nýbrž v hotelu Palme, který též patří Tovaryšstvu. Před obědem se vždycky osvěží pětiminutovou procházkou, takže jim pak bude lépe chutnat. Odpoledne budou děti trávit střídavě venku na pozemcích hotelu a ve školním klubu, který zůstává v budově školy.

Vzhledem k většímu počtu dětí se také zvýší výběr činností v klubu. Pro každé odpoledne jsou připraveny dvě až čtyři různé aktivity, z nichž si budou děti moci vybrat, další alternativou zůstává doučování v předmětech, v nichž děti pokulhávají. Stejně jako v loňském roce nabízíme dětem ekovýlety, modelářství, vaření, hra na flétny a na klavír, základy práce na počítači, filmový klub nebo různé pohybové aktivity, z nových je to např. výtvarný kroužek, němčina, náboženství, stolní tenis a snad i jízda na koni. Poslední hodina klubu zůstává na školní přípravu pro další den.

Celková atmosféra školy se zřejmě bude vzhledem k rostoucímu počtu měnit, některé aktivity, které jsme zavedli pro jedenáct dětí, nebudou jistě fungovat i pro třicet. V září proto nastane období hledání nových forem a lepších řešení, přístupů či organizace. Naším cílem je, aby nenastala žádná nevraživost mezi novými šesťáky a „mazáky“ sedmáky, naopak bychom je rádi vedli ke vzájemné spolupráci. S tím jsme ostatně začali už na prázdninovém (či spíše školním) výletě v Irsku.

Expedice Irsko 2009 a výlet do Drážďan

Akce nazvaná Expedice Irsko 2009 byla nápadem prezidenta školy Josefa Horehledě SJ, byla koncipována jako odměna za celoroční snahu pro stávající děti a jako pozvánka ozkoušet si život naší školy pro ty nové. Co se týče sblížení všech dětí, záměr se opravdu vydařil. Z dvaceti nových dětí jich s námi na toto dobrodružství vyrazilo dvanáct a všechny vypadaly na konci akce na výsost spokojeně.

Ocenění si zaslouží zejména za překonání cesty do Irska, která vzhledem k dopravní situaci trvala místo očekávaných dvou dnů plné tři. I cesty po irských památkách a přírodě zvládaly celkem statečně. Sice některé děti trochu reptaly, ale vše se rázem změnilo, když se mohly vydat k moři, které za přílivu bylo od místa našeho ubytování jen asi dvacet metrů. Nohy přestaly bolet, hlad zmizel a všechny děti si hlasitě užívaly čas strávený ve vodě.

Akce však nebyla jen rekreací, ale i vzdělávacím výletem, a tak každý večer děti vyplňovaly pracovní listy, které se týkaly všeho, co jsme ten den mohli vidět a slyšet, proto bylo potřeba dávat pozor od rána do večera, dokonce i během cesty autobusem nebo tematicky zaměřených večerů. Důležitým úkolem bylo i vedení cestovního deníku, z nichž jeden můžete zhlédnout na www.nativity.cz.

Jinou akcí byl výlet do Drážďan, který proběhl od 19. do 20. června v hektickém čase, protože jsme odjížděli odpoledne v den předávání vysvědčení a vraceli se večer před odjezdem do Irska. Do Německa jsme se vydali na pozvání evangelické farnosti Heilandskirche z Drážďan. Akce nazvaná Dobrodružný víkend probíhala na farmě. Byla to nabídka pobytu pro rodiče a děti a přijelo jich opravdu mnoho. Protože jsme si nepřivezli stan, museli jsme se spokojit s místem v čerstvě usušeném seně. V sobotu byl pro děti připraven fotbalový turnaj, v němž naši chlapci získali druhé místo.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.5.2020 Jezuité hledají ředitele či ředitelku Křesťanské základní školy Nativity v Děčíně
27.3.2018 Výstava žáků školy Nativity podpoří projekt Světlo pro svět
11.4.2017 V děčínském zámku vystoupily pěvecké sbory jezuitských škol
17.1.2016 Spolupracovníci a přátelé školy Nativity spolu povečeřeli
22.12.2013 Ve škole Nativity se konaly netradiční adventní trhy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil