Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Na festivalu v Benátkách se v dokumentu představil Matteo Ricci

Středa, 16.9.2009
Benátky. Na filmovém festivalu v Benátkách byl 10. září představen dokumentární film „Matteo Ricci, jezuita v království draka“. U příležitosti blížícího se 400. výročí úmrtí slavného křesťanského misionáře v Číně snímek natočil albánský režisér Gjon Kolndrekaj. Přiblížil v něm nejvýznamnějšího novověkého apoštola křesťanství a tvůrce moderního modelu evangelizace založeného na inkulturaci.


Italského jezuitu Mattea Ricciho papež Benedikt XVI. označil za „poslušného služebníka církve a neochvějného a inteligentního hlasatele Kristova evangelia“. Ten podle jeho slov „podobně jako otcové církve při setkání evangelia s řecko-římskou kulturou, dovedl svou prozíravou prací účinně vnést křesťanství do čínské kultury.“

V rámci uvedení filmu na jedné ze tří nejprestižnějších filmových přehlídek světa vystoupil i benátský patriarcha Angelo Scola. „To co na mne udělalo největší dojem, je přátelství jako metoda inkulturace,“ uvedl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas kardinál. Inkulturace není podle jeho slov nějaká strategie, ale vychází ze vzájemného sdílení.

„Vychází z přesvědčení, že všichni lidé i přes své nejradikálnější rozdíly mají společnou elementární zkušenost, totiž tu, kterou antický svět nazýval humanitas. Mají tedy jednotící pohled na rozhodující otázky života, které se potom zabarvují podle různých kultur a náboženství. Ricci pokládal tento jednotící pohled za praktickou hodnotu soužití. Tento pohled je tedy určitá zkušenost a nikoli teorie. Nesnaží se hledat společnou teorii, ale pohybuje se právě v tomto přesvědčení,“ řekl benátský patriarcha o přínosu jezuitského misionáře.

Matteo Ricci pochází z italské Maceraty a byl prvním misionářem, který se otevřel skutečnému dialogu s Čínou a s Dálným Východem. Nedorozumění dnes často brání naslouchat univerzálnímu poselství evangelia. V 16. století měla Ricciho moudrá misionářská metoda velký úspěch.

„Otec Matteo nás učí především pokoře, která je nutná pro každého, kdo chce vést dialog. Byl pokorný především v tom, jak si osvojil čínskou kulturu, počínaje nesnadným jazykem. Studoval jej důkladně a do hloubky, protože si uvědomoval, že pouze skrze přátelství - jeho první traktát v čínštině je právě o přátelství – se mu dostane přístup k srdci tohoto lidu, který jen velmi zdráhavě otevíral své hranice,“ prohlásil Claudio Giuliodori, biskup z Maceraty, v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas o tajemství Ricciho misijního úspěchu. K inkulturaci je podle jeho slov nutné si osvojit nejen kulturu dané země, ale životní styl a mentalitu.

Matteo Ricci si získal srdce Číňanů i tím, že když předával evangelium, využil tradici konfucianismu. „Jde o skutečně mimořádné dílo inkulturace a také dílo dialogu, který umožnil Západu a Východu zahájit vzájemné poznávání, pomocí něhož, jak se domnívám, bude možné vyrovnat se i s velkými výzvami globalizace, před nimiž stojíme dnes,“ dodal biskup Giuliodori, který působí v rodišti Mattea Ricciho.


Zdroj: Ravat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.8.2020 Škola Mattea Ricciho v době pandemie
12.2.2019 Pomoc uprchlíkům a škola se jménem misionáře Mattea Ricciho
11.7.2011 Životopis filosofa Konfucia z pera jezuity
30.6.2010 Ricci možná blahořečen i se svým spolupracovníkem
4.6.2010 Papež: Ricci přinesl do Číny západní vědu a evangelium



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil