Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Odlévá se zvon pro brněnský jezuitský kostel

Čtvrtek, 17.9.2009
Brno. Nadační fond Campianus připravuje na historicky první apoštolskou návštěvu města Brna papeže Benedikta XVI. v neděli 27. září tři nové zvony, které budou Svatým otcem požehnány při bohoslužbě na tuřanském letišti. Zvony odlévá v těchto dnech zvonařská dílna Rudolfa Pernera. Nedávno byla dokončena forma největšího zvonu, která v pasovské zvonárně bude naplněna žhavou zvonovinou.


Největší zvon, určený pro brněnský jezuitský kostel, je darem města Brna a je pojmenován podle P. Martina Středy, který jako rektor brněnské koleje v roce 1645 pomohl ochránit Brno před vojenským obležením. Jeho tělo spočívá v kryptě kostela a jeho památka je stále mezi obyvateli živá a těší se velké úctě. Další již hotové formy jsou připraveny k odlití dvou nových zvonů pro klášter sester alžbětinek v Brně.

Papež Benedikt XVI., který navštíví Brno poprvé, požehná při mši svaté na tuřanském letišti kromě zvonů i několik dalších předmětů. Zvon Martina Středy by měl doplnit zvonovou sestavu v kostele Nanebevzetí Panny Marie u jezuitů v Brně. Ke stávajícím dvěma větším zvonům z roku 1648 tak bude opět doplněn třetí, který byl v minulosti zrekvírován pro válečné účely. Další dva zvony jsou určeny pro věž kaple kláštera sester alžbětinek v Brně.

„Jde o tři nové zvony, které v těchto dnech odlévá zvonařská dílna Rudolfa Pernera v Pasově,“ říká v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas P. Jan Martin Bejček, předseda správní rady nadace Campianus. Největší zvon nesoucí jméno Martina Středy má vážit okolo 470 kg a v průměru bude měřit 90 cm.

„Martin Středa je rodák ze slezského Polska, je to vlastně bývalý dlouholetý rektor brněnské jezuitské koleje. Býval taky jezuitským provinciálem staré provincie Tovaryšstva Ježíšova a do historie města Brna se významným způsobem zapsal už jako rektor v roce 1645. Pomohl při obraně města Brna tím, že se modlil, že povzbuzoval ochránce, že ošetřoval raněné, že ošetřoval všechny, kdo to potřebovali,“ vysvětluje Bejček. Tehdy se prý jezuitská kolej proměnila ve veliký lazaret. Obranu města tak tento jezuita vedl nejen duchovně, ale i fyzicky a díky němu Brno nepodlehlo švédským oblehatelům.

Město Brno dodnes ctí Martina Středu jako svého ochránce a vnímá ho jako přímluvce v nebi. Město Brno, jeho občané, zastupitelé, ale i současní jezuité na něho pamatují každoročně v den výročí jeho svátku. Při výročích jeho úmrtí představitelé města i obyčejní lidé pokládají věnce a květiny u prosklené rakve v kryptě kostela Panny Marie u jezuitů, kde leží jeho tělo.



Zvony, kromě své praktické funkce, mají také svůj estetický, umělecký rozměr. Věřící si je budou moci prohlédnout v neděli 27. září během papežské bohoslužby v Brně-Tuřanech. Zvon Martina Středy bude navíc celý říjen až do poloviny listopadu vystaven v centru města Brna na Nové radnici. Slavnostně vyzdvižen a instalován ve věži jezuitského kostela bude 11. listopadu v 11 hodin.

„Já bych chtěl především poděkovat všem těm, kdo na tyto tři nové zvony přispěli,“ usmívá se Bejček. „Zvon Martina Středy je jedním velkým darem statutárního města Brna, které dává tento zvon jako projev poděkování Martinu Středovi k letošnímu 360. výročí jeho smrti a také na památku apoštolské návštěvy Benedikta XVI. v Brně.“ Na zvonu Martina Středy proto bude nejen jezuitský znak, ale také znak města Brna.


Zdroj: Ravat, Campianus.eu

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Chvilka nad Fiducia supplicans
25.10.2023 Směrem k církvi, která se modlí, je pokorná a naslouchá
23.10.2023 Pro naši hlubší účast na synodě ještě není pozdě
19.10.2023 Synodální církev od nejstarších křesťanských komunit až po současnost
11.10.2023 Duchovní cvičení před zahájením synody



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil