Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Kardinál Tomáš Špidlík navštívil s papežem Česko

Úterý, 29.9.2009
Praha. V době třídenní návštěvy papeže Benedikta XVI. v Praze, Brně a Staré Boleslavi zavítal do Česka také jezuitský teolog a kardinál Tomáš Špidlík. Světově proslulý specialista na křesťanský Východ, který na podzim oslaví své devadesátileté životní jubileum, v současné době žije a působí v římském Centru Aletti a do vlasti se bohužel vrací jen zřídka.


Kardinál se zúčastnil několika setkání se Svatým otcem. V sobotu 26. září odpoledne byl mezi politickými, společenskými a kulturními osobnostmi země, s kterými se Petrův nástupce setkal na Pražském hradě, a večer slavil spolu s papežem, biskupy, kněžími, zástupci řeholních komunit a sekulárních institutů a hnutí nešpory v katedrále sv. Víta.

Špidlík nechyběl ani mezi koncelebranty během papežských bohoslužeb v Brně a Staré Boleslavi a na setkání Kristova náměstka s akademickou obcí v neděli 27. září večer ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Tomáš Špidlík začal v roce 1938 studovat na Filozofické fakultě v Brně. Po uzavření českých vysokých škol, vstoupil do jezuitského řádu. V letech 1942-1945 dokončil studia filosofie a stal se na rok prefektem studentů na Velehradském gymnáziu. Vyučoval češtinu a latinu. Po válce studoval teologii v holandském Maastrichtu, kde byl v r. 1949 vysvěcen na kněze.

Řeholní formaci dokončil v italské Florencii, pak začal pracoval ve Vatikánském rozhlase a zejména jeho páteční promluvy, v kterých pokračuje dodnes, si získaly velkou popularitu. Více než 38 let byl spirituálem v české koleji Nepomucenum, kde působil až do roku 1989. Stal se jedním z nevýznamnějších specialistů na spiritualitu křesťanského Východu. Přednášel na Gregoriánské univerzitě, Východním institutu a mnoha dalších univerzitách po celém světě. Žije a pracuje v římském Centru Aletti.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
2.4.2024 Výročí úmrtí kardinála Špidlíka
13.4.2023 Výročí úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ
11.11.2022 Papež František o otci Špidlíkovi
5.10.2020 Vzpomínka u sarkofágu kardinála Špidlíka
15.4.2020 Výstava o životě kardinála Tomáše Špidlíka SJ na Velehradě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil