Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuita Czerny jmenován adiutorem biskupského synodu o Africe

Pátek, 2.10.2009
Vatikán. V pořadí již druhý biskupský synod o Africe se bude od 4. do 25. října konat ve Vatikánu. Papež Benedikt XVI. pro tuto příležitost jmenoval otce Michaela Czernyho SJ adiutorem secretarii specialis. Hlavním téma letošního synodu zní Církev v Africe ve službách smíření, spravedlnosti a míru.


První vatikánský synod o Africe se uskutečnil v roce 1994 a hned o rok později vydal Jan Pavel II. svou papežskou exhortaci, nazvanou Ecclesia in Africa. V něm nazval tento synod „církevní událostí, která má pro Afriku zásadní význam a představuje skutečný kairos, čas milosti, v němž Bůh zjevuje svou spásu.“

Úkolem adiutora je poskytovat odbornou pomoc a spolupráci při přípravě synodních dokumentů a zpráv. Adiutoři se zároveň mají účastnit plenárních zasedání a setkání různých jazykových skupin. Dvaašedesátistránkový pracovní podklad (instrumentum laboris) klade důraz na témata jako je globalizace, válka a disfunkční politické instituce. Dotýká se samozřejmě i problematiky nemoci AIDS a zaměřuje se hlavně na snahy církve o podporu zdravotní prevence a formování „sociálně a morálně zodpovědného jednání.“

Přípravný dokument rovněž poukazuje na pomoc, jíž věnuje církev nemocným. Kliniky a nemocnice pod patronátem katolické církve pečují zhruba o 25% všech HIV-pozitivních lidí na celém světě. V některých afrických zemích činí jejich podíl až 50%. Koordinátoři AJAN (African Jesuit AIDS Network) tudíž synodu mohou poskytnout sedm let zkušeností a hlubokého vhledu, získaného při práci s africkými nemocnými.

Letošní synod nabízí každému z biskupů neocenitelnou příležitost zamyslet se nad problémy, které před ním vyvstávají v jeho vlastní diecézi či zemi, v kontextu podmínek celého kontinentu. Pro otce Michaela jde navíc o jedinečnou příležitost seznámit se lépe s Afrikou, jaká opravdu je, a nahlédnout za zjednodušující mediálně prezentované kulisy „džungle chaosu.“ Jak podotkl jeden z jezuitských účastníků minulého synodu, vůbec nejpřínosnější je, že má člověk k dispozici celý měsíc, kdy se může lépe poznat se Svatým otcem, biskupy afrických diecézí a všemi ostatními účastníky.

Jezuité v Africe pomáhají už po mnoho let bojovat s nemocí AIDS. Jsou přítomni ve 32 afrických zemích a sdruženi v African Jesuit AIDS Network. Tato síť podporuje právě ty spolubratry, kteří se kdekoli na africkém kontinentu snaží zmírnit utrpení nemocných AIDS a zabránit rapidnímu šíření této nemoci pomocí různých preventivních programů.

Jezuité ve svých farnostech a školách bojují proti diskriminaci nemocných, poskytují nebo zprostředkovávají pastorační a zdravotní péči, snaží se probádat a analyzovat situaci, podporovat zachovávání lidských práv nemocných, zprostředkovávat právní poradenství apod. Síť AJAN byla založena v červenci 2002, od ledna 2003 je řízena z Nairobi a koordinátorem je právě Michael Czerny. Jezuita českého původu se narodil v Brně, vyrostl v Kanadě a je členem tamější provincie. Svou práci na synodu ve Věčném městě započal už v polovině září.


Zdroj: AJAN, foto: scu.edu.
Dokument
instrumentum laboris je k dipozici na oficiálních stránkách Vatikánu.

(ofr)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu
2.10.2023 Animovaný film Arrupe v Japonsku
15.8.2023 Na zkušené v Indii
15.6.2023 Otec Frank Brennan SJ se angažuje v boji za práva australských domorodců



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil