Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Odešel jezuita Vojtěch Ondřej

Středa, 7.10.2009
Velehrad. Ve středu 7. října ráno o půl jedné zemřel ve věku nedožitých 86 let jezuitský kněz Vojtěch Ondřej, který donedávna působil na Velehradě. Poslední rozloučení s ním se bude konat při bohoslužbě v pondělí 12. října v 10.30 v bazilice na Velehradě. Po ní budou tělesné pozůstatky zemřelého uloženy na místním hřbitově.


P. Vojtěch Ondřej se narodil 16. dubna 1924 v Luboměři v okrese Nový Jičín. Jako student velehradského gymnázia vstoupil 14. srpna 1941 do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova v Benešově u Prahy a první řeholní sliby složil 15. srpna 1943 na Velehradě, kde také ještě během války prožil první dva roky studia filozofie.

Po dalším roce studia v Brně pak do roku 1950 pracoval jako prefekt studentů gymnázia na Velehradě, odkud byl 14. dubna 1950 spolu s ostatními internován v Bohosudově. Následující léta prožil v pracovních táborech PTP v Komárně, Hájnikách a Banské Bystrici a v letech 1955 – 1960 byl vězněn. Kněžské svěcení přijal tajně 17. srpna 1951 ve Zvolenu z rukou biskupa Hnilici. Po propuštění pracoval v civilních zaměstnáních jako dělník a údržbář.

Od října 1968 si pak mohl v Innsbrucku během tří semestrů doplnit studia teologie a vykonat třetí probaci. V roce 1970 nastoupil do duchovní správy v olomoucké arcidiecézi a působil jako administrátor farností Moravské Prusy, Dubany, Bystročice, Klenovice na Hané a Čehovice. Poslední řeholní sliby složil 15. srpna 1971 ve Velkém Újezdě u Moravských Budějovic.

Po sametové revoluci se otec Vojtěch stal v roce 1992 členem obnovené jezuitské komunity na Velehradě. Na tamějším Marianu prožil i léta od odchodu na odpočinek v roce 2005, kdy byl postupně stále více odkázán na pomoc svých obětavých opatrovatelů. Poslední týdny strávil ve starostlivé péči sester sv. Cyrila a Metoděje. Charakterizovala ho obětavost, poctivost a nechyběl mu ani smysl pro humor.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil