Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Konec kauzy Vatikánský rozhlas

Pátek, 23.10.2009
Řím. Italský odvolací soud v Římě vynesl ve středu 14. října rozsudek v „kauze Vatikánský rozhlas“. Kardinál Roberto Tucci a P. Pasquale Borgomeo, bývalí ředitelé Vatikánského rozhlasu, v procesu čelili obvinění z přestupku, definovaného článkem 674 trestního zákoníku jako „vrhání nebezpečných předmětů“. Toho se stanice měla dopustit kvůli údajnému šíření elektromagnetického záření. Oba jezuité byli v absurdním procesu roku 2005 odsouzeni k 10 dnům vězení a k pozastavení výkonu.


Jde v této věci již o třetí rozhodnutí v řadě. První rozsudek odvolacího soudu byl osvobozující, druhý vracel vše zpět před soud, aktuální třetí rozsudek je definitivní, protože jde o rozhodnutí nejvyšší soudní instance v Itálii. Odvolací soud zastavil trestní stíhání P. Borgomea, který letos v červenci zemřel, a zároveň rozhodl o zastavení trestního stíhání kardinála Tucciho.

Nynější generální ředitel Vatikánského rozhlasu P. Federico Lombardi však není s posledním rozhodnutím soudu zcela spokojen. „Rozsudek nás neuspokojuje. Čekali jsme úplné zproštění obžaloby, protože k danému skutku nedošlo anebo jednoduše není přestupkem. Hlubší zhodnocení rozsudku však bude možné učinit až po doručení jeho odůvodnění, k čemuž má dojít do 60 dnů,“ uvedl.

V pozadí vleklého, více než 10 let trvajícího soudního procesu stojí domněnka, že Vatikánský rozhlas znečišťuje životní prostředí vysíláním elektromagnetického záření. Obvinění bylo podáno poprvé v roce 1998 vzápětí poté, co italský parlament schválil normy o minimální hodnotě výkonu elektromagnetického záření. Tyto normy byly přibližně třikrát přísnější než všechny mezinárodní normy a normy EU, jež Vatikánský rozhlas vždy dodržoval.

Teprve poté, co Itálie schválila vlastní normy, které byly podle slov mnoha odborníků přehnaně přísné, došlo k situaci, kdy mohl být Vatikánský rozhlas obviněn, třebaže ihned přijal opatření nutná k tomu, aby mohl plnit také normy italské, což si vzhledem k technické náročnosti oněch opatření vyžádalo určitý čas.

Od roku 2001 však výkon elektromagnetického záření Vatikánského rozhlasu splňuje také nové italské normy. Mezitím však přesto bylo podáno obvinění na kardinála Tucciho a P. Borgomea. To se odvolávalo na zákon o „vrhání nebezpečných předmětů“, který však s otázkou elektromagnetického záření nemá co do činění.

To byl počátek procesu, který v první fázi skončil 19. února 2002, když příslušný soudce prohlásil, že nemůže pokračovat v procesu vzhledem k právně-procesnímu pochybení v důsledku Lateránských dohod, podle nichž je Vatikánský rozhlas ústřední institucí katolické církve. Následující rozsudek odvolacího soudu z 9. dubna 2003 tuto interpretaci nepřijal a vrátil celou kauzu zpět k soudu. 23. října téhož roku začala tedy druhá fáze procesu, která trvala rok a půl. Soud po mnoha stáních roku 2005 odsoudil oba jmenované jezuity k 10 dnům vězení podmíněně.

Proti tomuto rozsudku se Vatikánský rozhlas odvolal k odvolacímu soudu v Římě, jehož první stání se konalo v rámci procesu druhého stupně 12. prosince 2006. Po dalších dvou fázích odvolacího procesu došlo v polovině října konečně k rozhodnutí, které definitivně zastavilo trestní stíhání.


Zdroj: Ravat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
12.2.2021 Devadesát let Vatikánského rozhlasu očima střední a východní Evropy
9.7.2018 Dokumentární cyklus Léta letí k andělům o P. Josefu Koláčkovi SJ
7.5.2018 Spuštěna česká verze Vatican News
25.2.2016 Na rovinu
22.2.2016 Změny ve vedení Vatikánského rozhlasu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil