Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Papež: Kontemplace vesmíru vede k poznání Božího díla

Čtvrtek, 5.11.2009
Vatikán. Věda má otvírat horizonty rozumu v hledání pravdy, zdůraznil v pátek 30. října Benedikt XVI. na audienci účastníků setkání, které pořádá Vatikánská observatoř při příležitosti Mezinárodního roku astronomie. Papež připomněl, že kontemplace vesmíru, stejně jako ostatních krás stvoření, pomáhá poznat dílo Boha-Lásky. Mezinárodní rok astronomie oslavilo vědecké pracoviště vedené jezuity poslední dva říjnové dny sérií kulturních akcí, kterých se zúčastnili astronomové z celého světa.


Ve svém projevu Benedikt XVI. také uvedl, že v Kristu, novém Adamovi, poznáváme pravý střed vesmíru a dějin. V něm, vtěleném Slově, můžeme cele spatřit svou velikost jakožto lidských bytostí obdařených rozumem a povolaných k věčnosti.

Papež také připomněl, že historie observatoře je spojena s osobou Galilea. „Při této příležitosti bych rád vyjádřil vděčnost nejen za důkladná studia, která přesně objasnila historické pozadí Galileova procesu, ale také za úsilí těch, kdo se zasadili o neustálý dialog a reflexi o vzájemném doplňování se víry a rozumu, jež slouží celistvému pochopení člověka a jeho místa ve vesmíru,“ prohlásil Svatý otec.

Kdo může popřít, že zodpovědnost za budoucnost lidstva a respekt k přírodě, dnes vyžaduje, víc než dřív, pečlivé pozorování, kritický úsudek, trpělivost a kázeň, jež jsou pro moderní vědeckou metodu zásadní, položil řečnickou otázku Benedikt XVI. „Zároveň nám velcí vědci éry objevů připomínají, že pravé vědění vždy vede k moudrosti a spíš, než že by horizont mysli omezovala, nás zve, abychom pozdvihli svůj pohled ke království ducha,“ uvedl papež před shromážděním přírodovědců z celého světa.

Benedikt XVI. pak ve svém projevu zdůraznil, že vědění musí být chápáno v celé své osvobozující dimenzi. To může sice být omezováno jen na kalkul a experiment, ale pokud někdo usiluje o to, aby dosáhl moudrosti, schopné dávat člověku životní orientaci, pak musí pokračovat v hledání poslední pravdy. Na konci své promluvy papež ještě vyjádřil své přání, aby úžas a nadšení, plody tohoto Mezinárodního roku astronomie, vedly ke kontemplaci krásy stvoření a „k meditaci o Stvořiteli, jehož láska hýbe sluncem a hvězdami.“


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.3.2024 Univerzitní kaplani se sešli na Maltě
18.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
14.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
6.3.2024 Nová jezuitská škola v Marseille
8.2.2024 Pařížské Centre Sèvres má nový název



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil