Články / V médiích Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Líznovy poutní zápisky mezi čtenáři nejoblíbenější

Úterý, 1.12.2009
Výsledky čtenářské ankety Křesťanská kniha 2009

Redakce Jesuit.cz

Zápisky jezuitského kněze Františka Lízny z jeho pěší pouti do krymského Chersones, místa spojeného s věrozvěsty Cyrilem a Metodějem, zvítězily v nové knižní anketě Katolického týdeníku. Ve čtenářské anketě Křesťanská kniha 2009 hlasovalo celkem 688 čtenářů, kteří tentokrát sami rozhodli o pořadí jednotlivých titulů.


Líznova kniha nazvaná Šel jsem však vytrvale získala od čtenářů 163 hlasy. Stříbrnou a bronzovou pozici obsadila soukromá korespondence Matky Terezy a krátké úvahy P. Vojtěcha Kodeta Učednictví. Hned na čtvrtém místě se umístila publikace jezuitského kardinála Tomáše Špidlíka „Apoštol národů svatý Pavel“, která získala 125 hlasů.

Čtenáři mohli Křesťanskou knihu roku vybírat z publikací, které nominovali sami nakladatelé. Ankety se zúčastnilo bezmála sedm set respondentů, kteří udělili celkem téměř dva tisíce hlasů. Ne všichni ovšem využili možnost dát hlas hned třem knihám. Celostránkový rozhovor s autorem vítězné knihy P. Františkem Líznou přinese Katolický týdeník v nejbližší době. Tradiční knižní anketa Katolického týdeníku Dobrá kniha, v níž hlasují vybrané osobnosti kulturního, duchovního a společenského života, vyjde jako vždy na začátku roku 2010.

Knihu Františka Lízny Šel jsem však vytrvale vydalo nakladatelství Cesta. Jde o deníkový záznam známého jezuity, který se věnuje lidem na okraji společnosti, ale proslul i jako poutník. Ve svých 66 letech se pěšky vydal ze slovensko-ukrajinské hranice až do krymského Chersones, spojeného s věrozvěsty Cyrilem a Metodějem. Tím podle svých slov završil svou symbolickou „pěší spojnici“ přes celou Evropu, započatou předchozími poutěmi do španělského Santiaga de Compostela a portugalské Fatimy. Podobně jako v předchozí knize i tento autorův knižní deník vypovídá mnohem víc o jeho vidění světa než o pouhém cestopisném líčení poutě.


Zdroj: Katyd


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.11.2018 O duchovním životě manželů bude hovořit jezuita P. František Lízna
31.5.2018 Galerie elity národa o P. Františku Líznovi
18.11.2017 Jezuita František Lízna laureátem Ceny Paměti národa
12.11.2017 František Lízna převezme Cenu Paměti národa
24.2.2017 Duchovně odpočinkový pobyt s P. Františkem Líznou



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil