Články / V médiích Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Létající Otakáro vysílá na obrazovky další dokumenty

Čtvrtek, 3.12.2009
Snímky o svatém Vojtěchovi a o tichu se představily novinářům

Redakce Jesuit.cz

Ve středu 2. prosince se v pražském kině MAT na Karlově náměstí novinářům představily dva nové snímky režiséra Otakára M. Schmidta: „Svatý Vojtěch, první český Evropan“ a „Krajinou ticha“.


Česká televize na Štědrý den pro své diváky přichystala jeden z nich. Přiblíží tak putování štábu v čele s režisérem Otakárem Schmidtem po stopách biskupa Vojtěcha v Česku i v zahraničí. Poeticky laděný snímek Svatý Vojtěch - první český Evropan je kombinací dokumentu a inscenovaných vstupů. Průvodcem je opět mladý jezuita Miroslav Herold, který vystoupil i v předchozím Schmidtově snímku o Janu Nepomuckém. Dále ve filmu vystoupí kardinál Tomáš Špidlík, historik Jiří Sláma nebo teolog a sociolog Tomáš Halík.

Téměř hodinový dokument o svatém Vojtěchovi diváci uvidí v premiéře 24. prosince v 19 hodin na druhém programu. Moravská novinářská předpremiéra bude v brněnském kině Scala 10. prosince ve 20.00. Nebude chybět malé občerstvení a „k dispozici budou i čerstvě vylisovaná DVD předchozích filmů, vydaná ve spolupráci s Karmelitánským nakladatelstvím,“ dodává pracovitý režisér. Jde o dokument „Nejsme andělé, jen děláme jejich práci“ o jezuitském řádu a „Jan Nepomucký – nejznámější Čech“. Další snímek věnovaný salesiánům „Dej mi duši a ostatní si ponech“ by měl vyjít na jaře, doufá Schmidt.

"Svatý Vojtěch, a v současné době i papež Benedikt XVI., nám připomínají, že naším osudem a domovem je Evropa, rodina sjednocených křesťanských národů. Je na nás, abychom byli jejím srdcem zvonu ohlašujícím pravidelnými údery přelom věků a nové tisíciletí," přibližuje svůj snímek režisér.

Půlhodinový film Krajinou ticha je, jak sám název napovídá, putováním krajinou ticha (těla, duše a ducha), a to v českém kulturním, společenském a filozofickém kontextu, vysvětluje Schmidt. „Snímkem diváka provedou ti, kterými jsou lidé zakotvení v místním tradičním duchovním kontextu, v různých formách života a s různou oborovou specializací,“ dodává. Televizní premiéra bude 22. prosince od 21:45 na ČT2.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
1.3.2023 Ignaciánská hermeneutika „The Chosen“
7.3.2022 Film o pouti a cestě do vlastního nitra
15.2.2022 Čeští jezuité zveřejnili videoklip o svatém Ignáci z Loyoly
31.7.2020 Scholastici z koleje del Gesù natočili krátký film o svatém Ignáci
3.7.2020 Divadelní představení o životě misionáře Augustina Strobacha



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil