Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Valná hromada VKH nastartovala nový směr

Pondělí, 7.12.2009
Olomouc. V prostorách olomouckého Centra Aletti se v sobotu 5. prosince konala historicky první valná hromada Vysokoškolského katolického hnutí Česká republika (VKH ČR). Zúčastnili se jí zástupci VKH z Ostravy, Olomouce, Brna a Prahy, nechyběli ani představitelé sdružení RR 49 ze Zlína a Salaše z Hradce Králové.


Účastníci nejprve vzájemně představili svou činnost a strukturu jednotlivých organizací. Dalším bodem programu byla otázka, zda by se měly mezi stávající členy VKH ČR integrovat i RR 49 a Salaš. Zástupci obou subjektů nejprve uvedli důvody, kvůli kterým se rozhodli do VKH ČR vstoupit, a pak už jen napjatě očekávali výsledky hlasování. Jak se dalo předpokládat, VKH ČR se k radosti všech přítomných nakonec opravdu rozrostlo o další dva členy.

Následovala volba Rady VKH ČR. Valná hromada zvolila čtyři radní do jednotlivých resortů: finance, propagace, vnější vztahy, charita a dobrovolnictví. Společně s prezidentkou tak Radu tvoří 5 členů, a ačkoliv ještě zbývá obsadit resort akce a duchovní resort, je Rada plně akceschopná. Její členové, naplnění novým elánem, se hned nerušeně mohou pustit do práce.

Studenti, kteří mají nějaký nový podnět, nápad, připomínku, nebo naopak chuť se zapojit do nějakého už existujícího projektu VKH ČR, se nyní, po zvolení nových radních, mají na koho obracet. Novou podobu dostaly i webové stránky VKH ČR, na kterých lze mimo jiné najít výsledky valné hromady, kalendář akcí nebo kontakty na jednotlivé radní a na členská sdružení.

Svatý Mikuláš letos VKH nenadělil jen zvolení nové rady a rozšíření celorepublikového sdružení o další členy, ale určitě bděl i nad vznikem pracovní skupiny lidí, která se chce aktivně angažovat v pastoraci vysokoškoláků a je ochotna obětovat svůj volný čas. "Je to ve VKH ČR vykročení novým směrem, směrem ke zlepšení a zvýšení efektivity," doufá jeden z účastníků valné hromady na stránkách olomouckého VKH.

Velmi slibně se mimo to dále rozvíjejí přátelské vztahy mezi jednotlivými místními sdruženími. Krásně to ilustruje družba mezi olomouckým a brněnským VKH, jejíž další kapitola se psala 2. prosince. Studentské bohoslužbě předsedal jezuita Josef Stuchlý. Ten spolu s členy VKH Brno přijal pozvání sesterského sdružení v Olomouci, a stal se tak vzácným hostem středeční mše.

Po liturgické oslavě se zástupci obou VKH přesunuli do kanceláře Centra Aletti, kde se společně seznámili. Pak už byl prostor pro neformální přátelskou debatu.

Jelikož tentokrát setkání připadlo na dobu adventní, navštívili pak účastníci olomoucké předvánoční trhy. Mohli obdivovat nejen velké množství stánků, ale i okoštovat legendární punč. Brněnští se s olomouckými kolegy loučili neradi, protože přátelské setkání se tentokrát opravdu vydařilo.


Zdroj: VKH Olomouc

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Studentský Velehrad začíná již za dva týdny
29.9.2022 Rozbíhá se nový akademický rok
21.9.2021 Nový akademický rok začíná
16.9.2020 Vysokoškoláci zahájí nový akademický rok
24.9.2019 Vysokoškoláci zahajují nový akademický rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil